В СБУ підтвердили, що звільнений з ОРДЛО Великий – дезертир

 

Речниця СБУ Олена Гітлянська під час зустрічі звільнених полонених у Києві підтвердила, що один із них – Дмитро Великий – раніше був оголошений у розшук за підозрою в дезертирстві із лав ЗСУ.

Про це вона сказав в коментарі журналістам у п’ятницю, 28 червня, у Міжнародному аеропорту “Київ” (“Жуляни”), передає “Громадське”.

“Є така людина, яка на підставі рішення суду була оголошена в розшук”, сказала Гітлянська, відповідаючи на запитання про порушену справу щодо одного зі звільнених українців.

Речниця Служби безпеки уточнила, що відповідна інформація опублікована на сайті Міністерства внутрішніх справ України.

“Справу веде військова прокуратура. Звичайно, ми повідомили військову прокуратуру, слідчі будуть здійснювати всі необхідні заходи, але щодо запобіжного заходу, щодо подальших дій буде вирішувати слідчий військової прокуратури”, – заявила Гітлянська.

Речниця зазначила, що Служба безпеки України не веде справу Великого, і тому не має підстав вручати йому підозру.

“Але слідчі в курсі, і я думаю, що вони будуть діяти виключно в межах українського законодавства”, — додала вона.

Крім того, речниця СБУ повідомила про фільтраційні заходи щодо перевірки звільнених українців на предмет співпраці з бойовиками.

“У нас є звичайна процедура перевірки, яку ми здійснюємо щодо всіх звільнених. Перевіряємо, оскільки ми розуміємо, що люди перебували під тиском, їх могли схилити до співробітництва, але ви знаєте, що в нас, відповідно до Кримінального кодексу, якщо людина добровільно повідомить про те, що її схилили недобровільно, вона буде звільнена від кримінальної відповідальності”, — заявила Гітлянська.

“Тому, якщо у хлопців так не дай Боже сталося, є можливість зараз про це заявити і щодо них не буде жодних кримінальних переслідувань”, – підкреслила речниця СБУ.

Вона також додала, що звільненим заручникам завжди пропонується пройти реабілітацію, і для початку Великий з трьома іншими звільненими українцями поїде в клініку для обстеження.

Нагадаємо, за даними ЗМІ – Дмитро Великий, 1988 р.н. – дезертир із лав Збройних сил України. Після переходу на бік “ЛНР” він поїхав на заробітки в Росію. Значиться в базі “Миротворця”.
Сепаратисти його затримали 2017 року й засудили до 15 років позбавлення волі нібито за “тероризм”.

Як інформувала “Новинарня“, домовленість про передачу утримуваних в ОРДЛО громадян України була досягнута 27 червня в Мінську під час переговорів Віктора Медведчука з ватажками “ДНР/ЛНР” Денисом Пушиліним і Леонідом Пасічником.

Вони прилетіли в Україну приватним літаком Медведчука з Ростова через Мінськ удень 28 червня.

Після прибуття до Києва Дмитро Великий розповів журналістам, що його утримували в Макіївській колонії, він почувається добре.

“Там ще багато наших хлопців залишилося. Серед них Рома Писанець, який займався радіоелектронною розвідкою, Валерій Матюшенко, який передавав дані до СБУ. Дуже багато хлопців там, які допомагали Україні”, — сказав Великий.

За його словами, в колишньому місці утримування зараз перебувають близько 20 українців.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна