Більшість українців не орієнтуються, кого закон зараховує до ветеранів. ОПИТУВАННЯ

 

Більшість опитаних українців із ветеранського середовища не знають, кого чинне українське законодавство відносить до ветеранів.

Про це “Новинарні” повідомили в громадській організації “Юридична сотня”, що ініціювала соціологічне дослідження.

“Для більшості опитаних було складно правильно визначити категорії, які за законодавством належать до ветеранів. Відповідь «військовий, який воював на сході України (в районах проведення АТО/ООС)», безперечно, дали всі. А от з іншими категоріями почались проблеми.
Хоча опитування проводилося серед ветеранів, вони не знали, що ветеранами, згідно законодавства, є також особи, які отримали інвалідність внаслідок участі в Революції Гідності, добровольці з інвалідністю чи особи, які проживають на території, де ведуться бойові дії, отримали поранення і стали особами з інвалідністю”, – розповіла юристка ГО “Юридична сотня” Юлія Морій.

“Лише 4% знали, що чинне законодавство містить норму, згідно до якої учасники духового оркестру, які виступали на фронті перед воїнами Другої світової війни, теж вважаються ветеранами”, – пояснила юристка.

83% респондентів впевнені, що добровольці давно мають право на статус учасника бойових дій.

“Добровольці досі не вважаються офіційно ветеранами, згідно з чинним законодавством. Лише 17% опитаних знають про це. Добровольці можуть отримати статус ветерана, лише якщо отримають інвалідність під час участі в бойових діях. Або також сім’ї загиблих добровольців отримують статус та підтримку від держави, хоча із цим теж виникає дуже багато проблем”, – каже Морій.

7% опитаних не знають, що ветерани не звільняються від сплати військового збору, не мають можливості отримувати кредити на власний бізнес та не мають пріоритету при прийомі на державну службу, зауважили в “Юрсотні”.

У двох опитуваннях взяли участь 595 та 1436 респондентів. Одне опитування пропонувало перевірити знання про ветеранські статуси, а друге – стосувалося пільг. Більшість респондентів, які взяли участь в опитуванні, є ветеранами.

Лише 3% опитаних змогли правильно відповісти на всі запитання. Більшість відповіли правильно лише на половину питань.

Опитування було проведене завдяки підтримці Агенства США з міжнародного розвитку (USAID).

Читайте також:
“Інвентаризація своїх”. Що вторгував і досяг “Ветеранський намет” на “Книжковому Арсеналі”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.