РФ подала позов проти України через санкції щодо “Промінвестбанку”

 

Російська державна корпорація “Внешэкономбанк” звернулася з позовом проти України до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма.

Причиною цього кроку стали санкції України проти їхньої української “дочки” – ПАТ “Промінвестбанк”.

Про це в російській кредитно-фінансовій установі повідомили 21 червня, передає Deutsche Welle.

Росіяни вбачають у санкціях України проти їхнього українського дочірнього підприємства порушення українцями положень міжурядової угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій з РФ, укладеної 1998 року.

“За останні кілька років українська влада порушила всі гарантії, які сама ж надала в інвестиційній угоді”, – заявив представник російської банківської держкорпорації Ігор Краснов.

Тож росіяни вимагають компенсації втрат, завданих санкціями “Промінвестбанку”.

Як інформує “Економічна правда”, “Внешэкономбанк” став власником “Промінвестбанку” 2008 року. Свої інвестиції в розвиток української “дочки” росіяни оцінили у 2,7 млрд доларів США.

Менеджмент банку запевнив, що раніше направив Україні письмове повідомлення про інвестиційну суперечку й запропонував почати перемовини з врегулювання збитків. Про плани ініціювати процес в арбітражі Стокгольма “Внешэкономбанк” вперше заявив ще у вересні минулого року.

2018 року Апеляційний суд Києва вирішив накласти арешт на акції українських “дочок” російських банків за участю держави: ВТБ, “Промінвестбанку” та “Сбербанку”. Це рішення ухвалили з заявою про забезпечення позову про визнання і виконання рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі (Permanent Court of Arbitration) від 2 травня 2018 року про стягнення з РФ компенсації за нерухоме майно.

Потім “ВТБ”, “Промінвестбанку” та “Сбербанку” також заборонили здійснювати ліквідацію або реорганізацію юридичної особи, здійснювати будь-які дії, спрямовані на відчуження належного банкам рухомого і нерухомого майна, зокрема за договорами купівлі-продажу, обміну, дарування тощо.

Гаазький арбітраж раніше повідомив про ухвалення рішення на користь позивачів у цій справі, проте його деталі були відсутні. Згідно з регламентом UNCITRAL (United Nations Commission on International Trade Law) 1976 року, на який посилався арбітраж, рішення викладається в письмовій формі і є остаточним обов’язковим для сторін. Сторони отримали зобов’язання виконати арбітражне рішення без зволікання.

Зазначений розгляд у Гаазі було ініційовано українськими позивачами проти РФ 19 червня 2015 року на підставі угоди між урядами РФ і України від 27 листопада 1998 про захист інвестицій російсько-українського двостороннього інвестиційного договору і відповідно до регламенту UNCITRAL.

Позивачі стверджували, що РФ порушила свої зобов’язання з серпня 2014 року, а саме перешкоджали їхнім інвестиціям в об’єкти нерухомості в окупованому Криму, що в підсумку призвело до експропріації цих інвестицій.

Читайте також:
ЄС продовжив секторальні санкції проти РФ за війну з Україною

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна