ПЦУ проведе форум єдності паралельно із собором Філарета

 

Православна церква України у четвер, 20 червня, проведе всеукраїнський церковно-громадський форум єдності українського православ’я.

Він триватиме паралельно із собором колишнього Київського патріархату, який скликав почесний патріарх ПЦУ Філарет.

Про це повідомив митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко), єпархія якого виступила одним з організаторів форуму, передає LB.ua.

“Форум покликаний донести суспільству інформацію про необхідність і важливість церковної єдності в умовах сучасної України і констатувати, що шлях, окреслений Томосом Константинопольської Матері-Церкви про автокефалію Православної церкви України, нині є єдино правильним і канонічним, який приведе до визнання Православної церкви України помісною церквою-сестрою в родині інших помісних церков”, – йдеться в анонсі заходу.

Форум проводять із благословення предстоятеля ПЦУ Епіфанія. Він запланований в конференц-залі біля Спасо-Преображенського собору в Києві об 11:00.

У цей самий час у Володимирській церкві буде проходити собор Київського патріархату. ПЦУ не визнає це зібрання як собор і попередила, що його учасників на чолі з Філаретом можливо відлучать від церкви.

Як повідомляла “Новинарня“, нещодавно Помісна Православна церква України опублікувала на своєму на youtube-каналі фрагмент відеозапису собору від 15 грудня 2018 року, на якому зафіксована ліквідація Української православної церкви Київського патріархату.

Нагадаємо, 5 січня 2019 року у Стамбулі, в соборі Святого Георгія, відбулася церемонія підписання томосу про автокефалію Православної церкви України. 6 січня томос було вручено предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію.
На свято Різдва Христового у Софії Київській відбулося святкове богослужіння, де було вперше продемонстровано томос.
Надалі почався процес переходу парафій РПЦ до ПЦУ, який загальмувався з перебігом виборів президента України.

Раніше, 11 жовтня 2018 року, за результатами Синоду в Стамбулі, Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.
Патріарх Варфоломій оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України, та заявив про свою ставропігію в Києві.

29 листопада синод Вселенського патріархату затвердив текст томосу про автокефалію для Української помісної православної церкви та проект статуту цієї церкви, частиною якого стане томос. Також було прийнято рішення про проведення Об’єднавчого собору в Києві. Собор у Софії Київській відбувся 15 грудня. Главою церкви обрали митрополита Бориспільського і Білоцерківського Епіфанія.

Інтронізація митрополита Київського Епіфанія відбулася 3 лютого 2019 року. На урочистості нібито через хворобу не прибув почесний патріарх Філарет.

Президент Петро Порошенко, який виступав модератором процесу створення автокефальної церкви, присвоїв Філарету звання Героя України.

23 січня відбулося святкування 90-річного ювілею патріарха Філарета на державному рівні.

14 травня почесний патріарх Філарет оприлюднив звернення, у якому оголосив, що Київський патріархат продовжує існувати, а він залишається чинним патріархом. Також Філарет додав, що Епіфаній порушує домовленості, досягнуті на об’єднавчому Соборі 15 грудня, що призвело до двовладдя у ПЦУ. За його словами, Епіфаній має нести відповідальність за зовнішнє представництво церкви, а патріарх — за внутрішнє церковне життя в Україні.

15 травня Філарет на прес-конференції заявив, що не висував би Епіфанія як предстоятеля ПЦУ, якби знав, що в церкві між ними виникне розділення.

Предстоятель Православної церкви України заперечив звинувачення почесного патріарха.

Згодом почесний патріарх ПЦУ, колишній предстоятель УПЦ КП Філарет заявив, що не виконуватиме трьох умов томосу про автокефалію, наданого ПЦУ Вселенським патріархатом.

Учасники синоду Православної церкви України 24 травня підтримали предстоятеля церкви митрополита Епіфанія. Проти виступив лише патріарх-старець.

11 червня почесний патріарх Філарет оголосив про рішення скликати помісний православний собор Київського патріархату, хоча статут Православної церкви України такого права йому не дає

Читайте також:
“Це буде розкол”. ПЦУ закликала священників не йти на “собор” до Філарета

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна