У Харкові з Жуковим немає правової колізії, пам’ятник слід демонтувати, – УІНП

 

Пам’ятник радянському маршалу Георгію Жукову підпадає під декомунізацію й назвати вулицю його іменем теж не можна.

Про це повідомляє пресслужба Українського інституту національної пам’яті.

“Нагадуємо, що згідно з Законом України про декомунізацію пам’ятник Жукову повинен бути демонтований. Окрім того, згідно з Законом України про присвоєння імен  в тому числі і топонімам, сьогодні немає правових підстав присвоїти ім’я Жукова будь-якому топоніму”, — йдеться у повідомленні.

Як відомо, речниця  президента Володимира Зеленського Юлія Мендель прокоментувала стихійне знесення пам’ятника Георгію Жукову в Харкові.

За її словами, навколо топонімів, пов’язаних з Жуковим нібито “існує правова колізія”. Вона згадала існування винятків у законі “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”.

“Але ці винятки незастосовні до ситуації з пам’ятником Жукову в Харкові”, — наголошують в УІНП.

“Тут немає ніякої колізії. Згадані речницею президента винятки не можна застосувати до цієї ситуації. Згідно з законом про декомунізацію (пп. “ґ” п. 4 ч. 1 ст. 1)  символікою комуністичного режиму є зокрема пам’ятники особам, які обіймали керівні посади. Жуков був першим заступником наркома оборони СРСР у 1942-1944 роках та міністром оборони СРСР у 1955-1957 роках, а отже обіймав керівні посади у вищих органах влади СРСР. Тому його пам’ятник є символікою комуністичного тоталітарного режиму. Закон (п.6 ст. 7) вимагає демонтувати такі об’єкти. А виняток щодо діячів науки і культури, очевидно, до Жукова не має ніякого стосунку”, — зазначає юрист УІНП Сергій Рябенко.

Отже, “повернення” назви Жукова неможливе. “Назвати наново — заборонено законом. Ця ініціатива суперечить частині шостій статті 3 Закону України “Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій”. Винятки цієї частини не стосуються об’єктів топоніміки”, — підкреслює Рябенко.

Очільник Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович вважає, що теза президента Зеленського про те, що Росія коментуючи цю ситуацію у Харкові, втручається у внутрішні справи суверенної України, — правильна.

“А реальність суверенітету на щодень — це забезпечення дотримання законності“, — зазначив В’ятрович і додав, що міський голова Харкова не може бути арбітром у ситуації з Жуковим. “Він той, хто спровокував загострення, не виконуючи закон”, — написав В’ятрович на своїй сторінці у Facebook.

Як повідомляла “Новинарня“, 2 червня у Харкові під час акції протесту під Палацом спорту, де відбувався з’їзд “партії мерів” Кернеса і Труханова, праві активісти скинули з постаменту бюст радянського маршала Георгія Жукова.

Читайте також:
У Харкові вночі спалили волонтерський намет. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна