Протести в Албанії: внаслідок сутичок постраждали 13 осіб

 

У столиці Албанії Тирані під час антиурядових протестів відбулися зіткнення між активістами і силами безпеки.

За даними МВС країни, під час зіткнень поранення отримали 10 поліцейських і троє протестувальників, передає DW

Кілька тисяч маніфестантів зібралися перед будівлею парламенту в Тирані з вимогою відставки глави уряду Еді Рами. Вони стали кидати в поліцейських пляшки із запальною сумішшю і петарди, правоохоронці у відповідь застосували сльозогінний газ і водомети.

“Рама, йди геть”, – вигукували демонстранти, кидаючи в правоохоронців петарди, каміння та димові бомби попри заклики організаторів протестної акції утриматися від насильства. Посольство США в Албанії засудило такі дії протестувальників та закликало опозицію до діалогу з владою

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, який перебував в цей час з візитом у Тирані, також засудив насильство.

“Політичне насильство суперечить нашим демократичним цінностям. Це абсолютно неприйнятно”, – сказав він.

Лідер демократів Люльзім Баша особливо наголосив на необхідності «звільнити Албанію від злочинів» і зробити її схожою на інші країни Європи. Протестні акції триватимуть, а їх масштаб буде рости, поки албанська влада тримає країну «далеко від Європи», заявив Баша, виступаючи перед демонстрантами.

Протести в Албанії почалися в лютому. Опозиція вимагає проведення нових виборів і відставки Рами. Правлячу Албанську соціалістичну партію і її голову Еді Раму звинувачують в махінаціях на виборах і корупції. Наприкінці лютого понад 60 депутатів від Демократичної партії Албанії та її союзників склали свої мандати на знак протесту.

Як інформувала “Новинарня“, Єврокомісія рекомендувала почати переговори про вступ до ЄС Албанії й Македонії.

Читайте також:
У парламенті Албанії опозиція теж застосовує димові шашки. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна