Харків: “Нацкорпус” повалив пам’ятник Жукову на тлі “реваншистського” з’їзду партії Кернеса. ВІДЕО

 

Фото: Нацкорпус

У Харкові під час акції протесту під Палацом спорту, де відбувається з’їзд “партії мерів” Кернеса і Труханова, праві активісти скинули з постаменту бюст радянського маршала Георгія Жукова.

Як передає “Новинарня“, представники “Національного корпусу” і “Нацдружин” стягнули пам’ятник за допомогою линви. Погруддя впало на траву, але було пошкоджене лише частково. Фігуру продовжили бити вже на землі.

Падіння бюста привітали багаторазовим скандуванням “Слава Україні!” та “Україна!” (див. відео).

Поліція пробувала розігнати учасників акції біля пам’ятника, застосувавши газ. Однак надалі співробітники поліції і Нацгвардії не перешкоджали маніфестантам у їхніх діях.

Також з постаменту відбивали літери прізвища “Жуков”.

Як відомо, раніше мер Геннадій Кернес ініціював повернення імені маршала Жукова проспекту Петра Григоренка. Проспект було перейменовано на честь генерала-дисидента в рамках декомунізації.
Бюст Жукова був встановлений на цьому проспекті.

Демонтаж пам’ятника Жукову схвалив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

“В Харкові «поклали на лопатки» маршала Жукова. Спроби реваншу та зазіхань на офіційну декомунізацію провокують декомунізацію стихійну. Щоб втримати все в рамках закону, його не можна порушувати і місцевій владі”, – написав В’ятрович у “Фейсбуці”.

Тим часом мер Геннадій Кернес на з’їзді заявив, що пам’ятник Жукову буде відновлено.

“Я порадився з Хомутинніком (нардеп від цього округу- “Н”), і він сказав, що коштом фонду “Відродження” відновить пам’ятник найближчим часом”, – сказав Кернес під оплески делегатів.

Повалення Жукова стало частиною протестних акцій під харківським Палацом спортом, який розташований за сотню метрів від пам’ятника.

На думку організаторів виступу, з’їзд партій “Довіряй справам” Геннадія Кернеса і Геннадія Труханова є “спробою реваншу колишніх членів Партії регіонів”.

“Місце для його проведення обрано не випадково, адже 22 лютого 2014 року саме в Палаці спорту в Харкові проходив “антімайданівський” з’їзд депутатів всіх рівнів південно-східних областей і Криму за участі Кернеса, тодішнього голови Харківської ОДА Михайла Добкіна, народних депутатів від Партії регіонів Олега Царьова, Вадима Колесніченка, глави “Оплота” Євгена Жиліна та інших”, – заявили організатори.

Представники “Нацкорпусу” утворили кордон, щоб люди, які йдуть до Палацу спорту, не мали можливості уникнути “коридору ганьби”. Через це перед входом утворилася тиснява. Одна особа (за даними поліції – учасник з’їзду) зазнала травм, передає “Медіапорт“.

Вздовж центрального входу до Палацу спорту праві активісти розгорнули банер “Стоп реваншу”. На хіднику поклали портрети Труханова й Кернеса і залили їх символічною кров’ю.
Учасники акції скандували “Ганьба” тим, хто проходив досередини будівлі, та встановили портрети загиблих на Майдані і під час теракту біля Палацу у 2015-му році.

На з’їзді 2 червня партія “Відродження”, що має свою групу у Верховній Раді, об’єдналася з партією міського голови Одеси Геннадія Труханова “Довіряй справам” та частиною партії “Наш край”. Нове політичне утворення отримало назву “Довіряй справам”.
Головою партії “Довіряй справам” обрали Кернеса, який раніше входив до партії “Відродження”.

Раніше Геннадій Кернес заявляв, що поведе до парламенту нову партію разом з Трухановим, але має намір при цьому залишитися у кріслі мера Харкова.

На з’їзді 2 червня він визнав, що місце об’єднавчого з’їзду було обране невипадково.

Мери Одеси геннадій Труханов і Харкова – Геннадій Кернес. Фото: Медіапорт

“Це місце, Палац спорту, певною мірою історичне. П’ять років тому тут був з’їзд депутатів південного сходу, на який їхав, їхав, але не доїхав утікач Янукович. Це правда. Але не це головне. Тоді було прийнято історичне рішення, заклик, в умовах безвладдя та хаосу в Києві – людям потрібно опиратися на самоврядування для збереження порядку та цілісності територіальної України. І бачить Бог, ми були праві. Харків вистояв…
Я зараз не можу стояти, я в інвалідному візку перед вами. Наше місто не піддалося багатоденним гойдалкам і багатотисячним гастролерам зі сходу та заходу. Нічого тут приховувати. І Одеса вистояла, заплативши страшну ціну. Рана подій 2 травня заживе тільки тоді, коли буде проведене справделиве розслідування, а винні будуть названі і покарані”, – сказав у своєму виступі Кернес, який навесні 2014 року підтримував сепаратистів.

Нова партія підтримуватиме президента Володимира Зеленського.

Геннадій Кернес сказав: “Тут, у Палаці спорту, був останній концерт Зеленського в складі “95-го кварталу”. Тепер у нього інший шлях, нехай йому Бог допомагає. Будемо допомагати новому президенту, щоб Україна стала кращою і якіснішою”.

У з’їзді, крім мерів Харкова й Одеси, брали участь голова Харківської облради Сергій Чернов, голова Одеської облради, підозрюваний у корупції мер Ужгорода Богдан Андріїв, мер Чугуєва, Бахмутський міський голова, Кропивницький міський голова, Покровський міський голова, заступник Нікопольського міського голови, представник Черноморської ОТГ та інші.

Читайте також:
Суд відхилив позов Кернеса щодо ліквідації намету, який став символом українського Харкова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна