Посла при НАТО Пристайка призначили заступником глави АП з міжнародних питань

 

Президент Володимир Зеленський призначив посла України при НАТО Вадима Пристайка заступником глави адміністрації президента з міжнародних питань.

Відповідний указ №317 від 22 травня 2019 року оприлюднений на сайті глави держави.

“Призначити Пристайка Вадима Володимировича заступником глави адміністрації президента України”, – йдеться в документі.

Нагадаємо, що нинішня заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль відмовилася від посади заступника голови АП з міжнародних питань. Пристайку ж натомість пророкували посаду міністра закордонних справ, і він сам публічно погоджувався обійняти цю посаду.

Як пише про Пристайка “Європейська правда”, “він – переконаний євроатлантист, один із найкращих фахівців з питань Альянсу у верхівці МЗС. Працював за тематикою НАТО ще з 2007 року, а два роки тому – став послом України в Альянсі. І, треба зауважити, дуже ефективним послом”.

“Тож якщо Зеленський справді хоче довести і українцям, і західним партнерам, що він підтримує зближення України із Альянсом, номінація Пристайка на міністра може добряче цьому допомогти”, – зазначав головний редактор “ЄП” Сергій Сидоренко.

Видання пояснює: “Для більшості громадян міжнародні справи асоціюються винятково із системою МЗС. Ну і, звісно ж, особисто із президентом. Однак є ще один потужний центр формування зовнішньої політики – це адміністрація президента. Часом навіть кажуть, що зовнішньополітичний радник має більше впливу на міжнародну політику, аніж міністр. За чинним законодавством саме АП, а не МЗС, має останнє слово при затвердженні всіх послів, їхніх заступників та радників у посольствах.
Зеленський, на відміну від Порошенка, не вважає себе фахівцем у міжнародних справах, і це додатково підвищує роль “тіньового МЗС”, тобто зовнішньополітичного радника. І якщо система не буде змінена, то саме АП в наступні роки визначатиме зовнішньополітичну стратегію держави. Натомість МЗС залишається виконувати курс, визначений на Банковій. Годі й говорити, що це призначення (заступника глави АП з міжнародних питань – “Н”) є вкрай важливим”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна