Твердження Зеленського про рейтинг довіри до ВР у 4% не відповідає дійсності, – Бекешкіна

 

Ірина Бекешкіна
соціолог, директор Фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва

(FB)

Читаю на сайті Президента України: “Головним аргументом для розпуску Верховної Ради є дуже низька довіра громадян України до цієї інституції – 4%. Це – оцінка роботи парламенту і найвагоміший аргумент для припинення його повноважень”.

Я так розумію, що в офіційних документах мають бути точні цифри. То у мене питання: звідки взялися 4%?

Я старанно шукала, останні вимірювання рейтингів довіри до інституцій, які знайшла – в опитуванні Центру Разумкова (лютий-2019): переважно і повністю довіряють Верховній Раді 12%. Звісно, 12% – це теж малувато. Але ж не 4%!

Загалом довіра до ВР була відносно вагомою лише одразу після обрання (та й то негатив переважав).
12% – небагато? А от у грудні 2015 року, через рік після обрання повна і переважна довіра до ВР, згідно опитування “Дем. ініціатив” і КМІСу – 9,5%. Тобто, за цією логікою, розпускати ВР треба було вже через рік після обрання?

Що далі? Грудень 2016-го – 12% (розігнати!), грудень 2017-го – 9% (розігнати!) Це ще менше, ніж 12%! То що – кожного року треба було розпускати ВР?

До речі, до інших державних інституцій довіра на тому ж рівні (особливо до судів). То розпустімо все і всіх “до основанья, а затем…”

Але повертаюся до свого питання: звідки взялися 4%? І при чому тут Конституція?

Читайте також:
Зеленський видав указ про розпуск ВР і нові вибори 21 липня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна