Помер Маркіян Іващишин, лідер “Революції на граніті”

доповнено

У Львові помер відомий громадський діяч, співзасновник мистецького об’єднання “Дзиґа” Маркіян Іващинин.

Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на “Захід.нет”.

Про смерть Іващишина у вівторок, 21 травня, під час пленарного засідання облради повідомив її голова Олександр Ганущин.

“…Буквально кільканадцять хвилин тому попрощався з життям депутат першого демократичного скликання, багатолітній лідер “Студентського братства” Львівщини, учасник “Революції на граніті”, відома культурна постать Маркіян Іващишин, земля йому пухом”, – сказав Ганущин.

Іващишину було 52 роки. За даними ЗМІ, Маркіян раптово упав на тротуарі біля свого дому. Причиною смертю став обрив тромбу.

Маркіян Іващишин, якого назвивали “Марек”, народився 6 вересня 1966 року у Львові.

Навчався у Львівському політехнічному інституті, де створив осередок “Студентського братства”. У 1990 році очолив “Студентське братство” м. Львова.

Маркіян Іващишин на Майданів Києві, “Студентська революція” 1990 року

У жовтні 1990-го — один із провідників (разом із головою УСС Олесем Донієм та ін.) студентського голодування у Києві, яке увійшло в історію як “Революція на граніті”.

У 1990–1994 рр. — депутат Львівської обласної ради I демократичного скликання.

У 1990–1993 рр. — голова правління Фонду “Молода Україна”.

1993 року став засновником та директором ТзОВ “Мистецьке об’єднання «Дзиґа»”.

Відомий також як співголова Фонду українського студентства, член ради “Клубу Левів”, ради Комітету підприємців Львівщини.
Був організатором двох фестивалів “Вивих” (Львів), арт-продюсером проектів “Вогні великого міста”, “Новий Ноїв ковчег”, продюсером груп “Клуб шанувальників чаю”, “Мертвий Півень”, ранніх проектів “Океану Ельзи” та Руслани (“Дзвінкий вітер”), організатором фестивалю “Проект Є” “Слухай українське”, “Гранди Мистецтва”, “Метро Jazz”, “Флюгери Львова”, “Jazz Bez”, одним із засновників культурологічного журналу “Четвер” та ін.

Також Марек був власником культових львівських кав’ярень “Лялька”, “Вавилон-20”, “За кулісами”, “Під Клепсидрою”, “Дзиґа”.

Віце-президент регбійного клубу “Сокіл” (Львів).

У 2000–2001 рр., у період акції “Україна без Кучми”, став співзасновником Громадського комітету “За правду!”.

2002 року разом з Ярославом Рущишиним створив опозиційну “Львівську газету”, був переслідуваний та затриманий через конфлікт із тодішнім керівником львівської податкової адміністрації Сергієм Медведчуком, братом Віктора Медведчука. Звільнений на хвилі протестів.

На виборах 2004 р. — довірена особа кандидата в президенти України Віктора Ющенка.

Із 2005 року очолив львівську міську організацію партії “Пора”. 2006 року обраний депутатом міськради за списком ГП “Пора” (голова постійної комісії культури, дозвілля, ЗМІ, промоції та туризму.

Читайте також:
Помер екс-заступник глави МЗС України Антон Бутейко

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна