Мінгареллі: Ми не бачимо ЄС без України. Порошенко дав євронастанови Зеленському

 

У світі складно знайти місце, де принципи Євросоюзу цінують більше, ніж в Україні, і ЄС не бачить себе без України.

Про це сказав голова представництва ЄС в Україні посол Х’юг Мінгареллі на урочистостях з нагоди Дня Європи.

“День Європи є неймовірно важливим у вашій країні через дуже особливу причину. Складно знайти місце у світі, де Європейський Союз цінують більше ніж в Україні. Є дуже-дуже небагато місць у світі, де принципи за якими побудований ЄС цінуються більше ніж в Україні. І саме тому, як сказав президент ЄС Дональд Туск кілька тижнів тому, “не може бути безпечної Європи без безпечної України”, і ми не бачимо ЄС без України. Це одне і теж саме”, – заявив Мінгареллі, якого цитує “РБК-Україна”.

“Україна – це Європа в її різноманітності, Україна це Європа у її винятковому демократичному підході. Україна – це Європа в її рішучості суспільства; Україна – Європа в креативності її громадян”,  – додав посол.

У свою чергу президент України Петро Порошенко під час урочистостей на Михайлівській площі висловив сподівання, що новий глава держави Володимир Зеленський продовжить рух України в ЄС.

“Післязавтра приступить до обов’язків новий президент України. Я твердо сподіваюся, що він продовжить рух України в Європейський Союз. Це не можна ігнорувати, так як абсолютна більшість українців стоїть саме на цих позиціях”, – зазначив Порошенко.

Він дав кілька установок своєму наступнику в питаннях втілення в життя державної стратегії і здійснення зовнішньої політики.

“По-перше, зберегти довіру та солідарність Європейського Союзу з Україною… По-друге, зміцнюйте проукраїнську міжнародну солідарність світу, міжнародну коаліцію в світі в підтримку України, яка протистоїть російській агресії і підтримує українські реформи”, – сказав він.

Також Петро Порошенко підкреслив важливість продовження посилення санкційного тиску на Російську Федерацію.

“Продовжуйте і ефективно втілюйте в життя Угоду про асоціацію з ЄС та поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі з ЄС. Україна має, нарешті, вже зараз увійти до внутрішнього ринку ЄС. Продовжуйте секторальну інтеграцію з ЄС за напрямками, які вже зараз зафіксовані в рішеннях саміту. Це є Цифровий союз, Енергетичний союз, Митний союз і Шенгенський союз. Впевнений в тому, ці напрямки мають бути реалізовані вже цього року”, – також зазначив Порошенко.

“І останнє,  найважливіше – створіть всі умови, щоб до 2023 року Україна відповідала критеріям членства в Європейському Союзі і мала можливість подати заявку до повноправного членства Української держави в Європейському Союзі та підписати План дій щодо членства України в НАТО. Це є абсолютно чітка програма, яку Україна здатна виконати”, – сказав Петро Порошенко.

“Як завжди в історії, ми маємо великі можливості, але це і час великих випробувань. Але тільки той перемагає, хто бачить перед собою абсолютно чітку європейську мету. Бажаю всім нам сили. Я дякую кожному з вас за ту підтримку, яку я відчував протягом п’яти років у європейському русі нашої держави. Без вашої підтримки нічого не було б. Я дякую нашим партнерам за великі здобутки, які сьогодні отримує Україна”, – резюмував глава держави.

Як відомо, інавгурація президента Зеленського відбудеться 20 травня о 10:00.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна