Епіфаній не фігурує у зверненні до окупованих територій через незгоду з “мирним” текстом, – ЗМІ

 

Предстоятель Православної церкви України митрополит Київський Епіфаній (Думенко) не взяв участі в запису звернення релігійних лідерів до мешканців окупованих територій, яке поширив Володимир Зеленський, через незгоду із пропонованим текстом.

Про це 13 травня повідомило “ВВС Україна” з посиланням на джерела.

Раніше цього дня новообраний президент Зеленський оприлюднив відеозвернення різних релігійних діячів до мешканців окупованих територій Донбасу і Криму. Серед промовців є глава РПЦ в Україні Онуфрій, почесний патріарх ПЦУ Філарет, глава УГКЦ Святослав, ісламські лідери, рабини. Водночас предстоятеля Православної церкви України Епіфанія на запису немає.

“За даними джерел BBC в оточенні Епіфанія, йому пропонували з’явитися на відео, проте він відмовив. Ієрарху не сподобався текст, який йому пропонували озвучити, про те, що “говорити потрібно не мовою гармат”, – пише “ВВС News Україна”.

За словами співрозмовників видання, Епіфаній не хотів виглядати так, немов він закликає до перемовин із лідерами бойовиків.

ВВС зазначає, що предстоятель церкви також переживав, чи участь у відео його та Філарета призведе до різночитань, хто в ПЦУ головніший.

Нагадаємо, 30 квітня Володимир Зеленський по черзі зустрівся з митрополитом Епіфанієм, почесним патріархом ПЦУ Філаретом та главою колишньої УПЦ МП Онуфрієм.
У травні ЗМІ поширили інформацію про те, що Філарет розсилає запрошення від імені Київського патріархату, УПЦ КП не ліквідована, і також вважає, що через вкрай рідкісне його спілкування з предстоятелем ПЦУ Епіфанієм “церква розділилася”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна