Аахенська премія миру скасувала нагородження Коцаби через антисемітизм

 

Правління Аахенської премії миру (Aachener Friedenspreis) ухвалило попереднє рішення скасувати рішення про нагородження “українського пацифіста” Руслана Коцаби, прийняте раніше. Приводом стали антисемітські висловлювання Коцаби в минулому.

Про це сказано у заяві правління Aachener Friedenspreis, оприлюдненій у п’ятницю, 10 травня.

Остаточне рішення має бути ухвалено 14 червня на загальних зборах членів правління, передає “Німецька хвиля”.

Засновниками цієї премії є пацифістські об’єднання лівих політичних партій, церковних організацій і профспілок у західнонімецькому місті Аахен. Про рішення нагородити івано-франківського журналіста і блогера Руслана Коцабу, який працює на проросійські ЗМІ, стало відомо 8 травня.

Вибір на користь Коцаби скасували через його відеоблог, записаний ще 22 червня 2011 року. У восьмихвилинному відеоролику, який Коцаба записав на єврейському кладовищі свого рідного Івано-Франківська, він міркує про жертв Другої світової війни, почуття провини і примирення. Зокрема Коцаба сказав, що євреї несуть свою частку відповідальності за влаштований нацистами Голокост.

Оголошення про те, що Коцаба став лауреатом Аахенської премії миру, викликало хвилю критики в соціальних мережах, а пізніше – у ЗМІ. Німецькі експерти з України, організації та політики висловили своє обурення цим рішенням. Член Партії зелених Фолькер Бек у Twitter закликав не нагороджувати Коцабу.

Зберегти премію за Коцабою спробував проросійський депутат Бундестагу від Лівої партії Андрей Гунко, який, як з’ясувалося, і висунув його кандидатуру.
Гунко опублікував 9 травня на своєму сайті заяву, підписану ним самим і представником його офісу в Аахені Даріусом Дункером. За їхніми словами, вони запропонували нагородити Коцабу, надихнувшись “зміною його політичних поглядів” в бік пацифізму.

У своїй заяві представники “Ді лінке” підтвердили справжність антисемітського пасажу в відеоблозі Коцаби, але дистанціювалися від його слів, заявивши, що раніше не були знайомі з відео.

Таким чином, представники Лівої партії відійшли від лінії, яку до цього зайняли в об’єднанні, що присудило Коцабі Аахенську премію миру. Раніше в четвер, 9 травня, представник об’єднання Лея Гойзер повідомила DW, нібито відео з уривком з блогу Коцаби “вирване з контексту”, а сам він не робив “свідомих антисемітських заяв”.

Тепер у додатку до заяви Гунка і Дункера наведено висловлювання самого Коцаби, який висловлює жаль з приводу своїх слів і просить вибачення в тих, хто “відчув себе ображеним”. На тлі цього представники “Ді лінке” вважають, що Коцаба все одно гідний премії. Але правління вирішило інакше, зазначає DW.

Варто зазначити, що Андрей Гунко у 2015 році двічі їздив до проросійських сепаратистів в окупований Донецьк, після чого українська влада оголосила його персоною нон ґрата. Сам Руслан Коцаба разом із Гунком виступав у червні 2018 року на дискусії про Україну в Берліні, яку влаштувала фракція Лівої партії в Бундестазі. Крім того, учасниками обговорення “свободи ЗМІ та прав людини в Україні” були колишні члени української Партії регіонів, зокрема екс-глава МЗС Леонід Кожара і колишня депутатка Верховної Ради Олена Бондаренко.

Як повідомляла “Новинарня“, Руслана Коцабу затримали 8 лютого 2015 року за підозрою в державній зраді та перешкоджанні діяльності Збройних сил України.

Діяльність Коцаби отримала широкий розголос в Україні та Росії в лютому 2015 року, коли його затримали за підозрою в державній зраді. До того він виступав із відеозверненням до президента України Петра Порошенка, висловлюючись проти оголошеної мобілізації до ЗСУ у зв’язку із російською агресією на Донбасі. Коцаба їздив в окупований Донецьк і стверджував, що на Сході України триває громадянська війна, “регулярних російських військ майже немає в Донбасі, а є місцеві хлопці”, які “хочуть жити окремо”.

Журналіста взяли під арешт. 12 травня 2016 року Івано-Франківський міський суд засудив Коцабу до 3,5 років позбавлення волі, визнавши винним у перешкоджанні ЗС України, проте виправдав за звинуваченням у державній зраді.
Однак 14 липня 2016 року Апеляційний суд Івано-Франківської області повністю виправдав Коцабу, і він вийшов на волю.

Під час перебування за ґратами івано-франківський блогер став прапором “антивоєнних”, а також проросійських сил в Україні, які на прикладі його справи обвинувачували владу в політичних репресіях.
Після звільнення Руслан Коцаба неодноразово брав участь в акціях проросійських, заходах колишніх “регіоналів”, записував відеозвернення тощо.

Нардепи-“опоблоківці” Рабинович і Мураєв створили нову партію з Коцабою.

Вищий спеціалізований суд України 7 червня скасував виправдувальний вирок Коцабі, ухвалений раніше апеляційним судом Івано-Франківщини, та призначив нове провадження в суді апеляційної інстанції. Новий розгляд справи заплановано на липень 2019 року.

На суді Коцаба знову заявив, що війна на сході є громадянською.

Уродженець Івано-Франківська, 52-річний Руслан Коцаба після звільнення працював на телеканалі “112 Україна”, а зараз веде авторську передачу на телеканалі NewsOne. Обидва вони близькі до кума Путіна Віктора Медведчука.

Читайте також:
Активіст “Правого сектора” побив “мураєвця” Коцабу,
який вважає війну громадянською. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна