Лідер Косова вимагає від Сербії визнати незалежність

 

Лідер частково визнаного Косово Хашим Тачі вимагає від Сербії визнати незалежність республіки.

Про це йдеться у його повідомленні Facebook за підсумками неформального саміту балканських країн, який пройшов за участю президента Франції Еммануеля Макрона і канцлера Німеччини Ангели Меркель, передає “РБК-Україна”.

На думку Тачі, Сербія повинна визнати незалежність Косово і відмовитися від ідеї подвійного суверенітету у його північній частині.

“Вимоги або мрії про те, що на півночі Косово може бути створено співтовариство з виконавчою владою за моделлю Республіки Сербської (у складі Боснії і Герцеговини, — “Н”), ніколи не будуть реалізовані”, — підкреслив він.

Як відомо, після Косовської війни 1998-1999 років у Косові перебуває міжнародна миротворча місія KFOR та розміщена велика американська військова база Bondsteel.
У краї діють Сили безпеки Косово (FSK) – підрозділ швидкого реагування, який відповідає за безпеку в Республіці Косово і захист цивільного населення. Планується їх перетворення на збройні сили за стандартами НАТО.
З моменту проголошення незалежності Косова від Сербії у 2008 році країна була визнана 110 державами світу. Із 28 членів ЄС незалежність Косова визнали 25 країн.
Сербія продовжує наполягати на своєму суверенітеті над територією Косова та блокує за допомоги Росії набуття ним членства в Організації Об’єднаних Націй.

Україна також не визнає незалежність Косова.

Як повідомляла “Новинарня“, нещодавно парламент Косова проголосував за створення власної армії.

Читайте також:
Косово з боєм і сутичками видворило сербського дипломата. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна