Роздачею паспортів РФ на Донбасі Путін дестабілізує Україну, – євродепутати

 

Рішення президента РФ Путіна спростити процедуру видачі російських паспортів жителям окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) свідчить про спробу дестабілізувати ситуацію в Україні.

Про це йдеться в оприлюдненій 26 квітня спільній заяві постійного доповідача Європарламенту з питань України Міхаеля Галера, євродепутатки Ребекки Гармс та голови Комітету асоціації Україна-ЄС від Європарламенту Даріуша Росаті, передає “Європейська правда“.

“Російський указ є неприйнятним і ще раз демонструє відсутність у російської влади поваги до суверенітету України і міжнародного права. Це також демонструє незмінні наміри Росії з дестабілізації України, і сталося лише через три дні після того, як українські громадяни обрали нового президента на конкурентних виборах”, – заявили в Європарламенті.

Євродепутати зазначили, що цим указом Кремль поглиблює напруження, продовжуючи практику видачі паспортів у країнах “Східного партнерства”, на територіях, які не перебувають під контролем національних урядів і де тривають затяжні конфлікти.

“Зрозуміло, що указ ще більше послаблює очікування міжнародної спільноти на виконання Мінських угод у повному обсязі”, – сказано в заяві.

“Цей новий російський указ свідчить про абсолютно протилежну поведінку”, – наголосили депутати ЄП.

Вони зазначили, що підтримують суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України і просять Росію виконати її зобов’язання за Мінськими домовленостями.

Як інформувала “Новинарня“, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощену процедуру отримання російського громадянства для мешканців тимчасово окупованих територій Донбасу.
Це рішення як черговий прояв порушення Росією українського суверенітету було обговорене на Радбезі ООН.
Верховна Рада ухвалила звернення до країн світу з вимогою не визнавати законність отримання російських паспортів жителями окупованого Донбасу, а також посилити санкції проти РФ. При цьому нардеп від “Опоблоку” фактично схвалив роздачу російських паспортів донбасівцям.
Німеччина та Франція, США, а також Євросоюз засудили такі дії Росії.

Читайте також:
Путін хоче роздавати паспорт РФ по всій Україні. І зустрітися з Зеленським

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна