“Нас чекає велика турбулентність”: група “Першого грудня” про результат президентських виборів

 

Після президентських виборів-2019 Україну чекає “велика суспільна турбулентність”, та головне, щоб не було знівельовано здобутки попередніх років.

На цьому наголошується в заяві учасників ініціативної групи “Першого грудня” .

“Володимир Зеленський розпочинає своє президентство в умовах виразного запиту на зміни й великих соціальних очікувань, на які він змушений буде відгукнутися. Важливо лише, щоб тлумачення президентською командою цих очікувань не суперечило засадничим цінностям та орієнтирам, за які народ заплатив уже дорогою ціною”, — застерігають інтелектуали у зверненні під назвою “Ще раз про відповідальність еліт”.

Як повідомляла “Новинарня“, перед першим та другом туром виборів більшість учасників групи “Першого грудня” висловлювалися на користь чинного президента Петра Порошенка.

“Ми готові були розділити відповідальність за характер його другого терміну. Більшість виборців, однак, проголосувала інакше, і ми приймаємо цей вибір. Але тепер уже відповідальність за дії нового президента мають нести передусім ті, хто його підтримав”, – зауважують моральні авторитети.

“Ми будемо раді, якщо, опонуючи його кандидатурі, ми помилилися. Нам важить доля України, а не наше реноме”, — наголошується у зверненні, яке підтримали всі учасники групи: В’ячеслав Брюховецький, Іван Дзюба, Євген Захаров, Йосип Зісельс, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків.

(Зауважимо, що під зверненнями на підтримку кандидатури Порошенка Захаров не підписувався).

Першочерговим завданням для політикуму,на думку учасників групи, має бути не формування нових альянсів, про які вже ведуться перемовини, а “покаяння українського політичного класу”.

“Саме в надрах української еліти зародилася та ненависть до свого політичного конкурента, яка стала навіть більшою за ненависть до прямого ворога і якою так легко було маніпулювати згодом. У діях нашої еліти добре прочитувався партійний чи особистий інтерес, але з великим трудом можна було побачити Україну”, – наголошується у зверненні.

Учасники групи наголошують на важливості того, щоб новообраний президент і його команда не відступали від орієнтирів, яких дотримувалася Українська держава після Революції гідності: євроатлантичного розвитку України; справедливого миру й національних інтересів України; перетворення України на територію верховенства права, захищеної культурної й релігійної ідентичності та соціальної справедливості; постійного діалогу з громадянським суспільством.

“За майже 4 місяці президентських перегонів українське суспільство пережило чимало стресів і виголосило «великих слов велику силу». Тепер настав час для задуми — не про минуле, яке вже не зміниш, а про майбутнє, в якому маємо взяти активну участь”, — нагадують інтелектуали політичним елітам.

Створена у двадцяту річницю референдуму про Незалежність України ініціативна група “Першого грудня” має на меті домогтися встановлення в країні нових правил.

Читайте також:
Учасники Ініціативної групи “Першого грудня” заявляють про підтримку Порошенка на виборах

Група “1 грудня” про Зеленського: “Вибір народу може бути помилковим”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна