На Рівненщині церква, що п’ять років була закрита через конфесійний конфлікт, перейшла до ПЦУ

 

У церкві у селі Птича на Рівненщині, яка п’ять років була закрита через конфесійний конфлікт, знову проводять богослужіння.

Як повідомляє українська служба ВВС, це сталося після того, як більшість селян вирішили перейти до Православної церкви України.

Востаннє двері Свято-Успенської церкви відчиняли після спеціального рішення суду у серпні минулого року, коли відспівували загиблого в АТО воїна.

Єдиний у селі храм не діяв п’ять років — весь цей час тривав конфлікт між парафіянами київського та московського патріархатів. Селяни зачинялися всередині храму, чатували зовні, билися, кидали “коктейлі Молотова”, погрожували знищити храм, перекривали міжнародну трасу.

У 2016 році суд наклав арешт на церкву. Приміщення охороняли поліція. Одна група вірян молилася у гаражі священика, інша — у споруді поруч з храмом.

Минулого тижня у Птичі провели парафіяльні збори. 409 присутніх підтримали перехід до Православної церкви України. Тоді ж зареєстрували зміни до статуту релігійної громади та внесли необхідні зміни до державного реєстру юридичних осіб. Після цього суд зняв арешт на приміщення храму, а селяни зірвали замки з воріт церкви.

Однак віряни так званої УПЦ (МП) вважають рішення зборів та перереєстрацією громади нелегітимними. Там сподіваються повернути собі церкву через суд, але не тільки український. Зокрема, релігійна УПЦ (МП) поскаржилась до Європейського суду з прав людини на “незаконний арешт храму” і 14 березня там заявили, що суд прийняв їхнє звернення.

Читайте також:
УПЦ МП просить патріарха Варфоломія відкликати томос

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна