Нетаньягу з натяжкою виграв дострокові вибори і може побити рекорд Бен-Гуріона

 

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу за результатами парламентських виборів може знову стати на чолі уряду країни, сформувавши коаліцію з право-релігійними партіями, незважаючи на дуже щільні показники свого головного суперника.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Дострокові вибори у Кнесет 21-го скликання відбулися 9 квітня. Підставою для них стала парламентська криза, спричинена законопроектом про обов’язковий призов до армії ультраортодоксальних іудеїв (харедім). Документ був ініційований колишнім міністром оборони Авігдором Ліберманом.

За підсумками виборів консервативна партія «Лікуд»​ Беньяміна Нетаньягу здобула 26,27% голосів – це 35 мандатів (+5 порівняно з минулим скликанням). Стільки ж мандатів – 35 (+24), але 25,94% голосів – отримав блок «Синє і біле» колишнього генерала Бенні Гантца.

Як виглядає, у політичної сили Нетаньягу буде достатньо голосів для отримання 65 мандатів у Кнесеті, в якому 120 депутатських місць, та сформувати нову правлячу коаліцію.

Відтак Нетаньягу зможе вп’яте стати прем’єром – що є рекордом в історії Ізраїлю.

«Це ніч колосальної перемоги», – сказав 69-річний Нетаньягу у пізній промові у виборчому штабі «Лікуду» після вівторкових виборів.

Якщо Бенні Гантц не відмовиться від передвиборчих обіцянок не бути партнером Нетаньягу і не сформує з ним широку коаліцію, «Синє і біле» очікує роль лівоцентристської опозиції.

«Хоча небо виглядає похмурим… але воно не може приховати сонця надії, яке ми дали ізраїльському народу та суспільству», – сказав 59-річний Ґанц у своєму відкритому листі до прихильників.

Якщо Нетаньягу знову стане прем’єром, він у липні поб’є рекорд тривалості очолювання уряду, який наразі утримує батько-засновник Ізраїлю Давид Бен-Гуріон (13 років і 122 дні). Але цього може й не статися, якщо проти Нетаньягу буде продовжено розслідування щодо корупції і це призведе до його відставки.

Читайте також:
Україна та Ізраїль підписали угоду про вільну торгівлю

Нетаньяху став міністром оборони Ізраїлю

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна