Майже 5,5 тисячі справ: як відстоюється інтерес Міноборони у судах

 

автор: Геннадій Карпюк
військовий аналітик

Армії доводиться воювати не лише за кожен клаптик України на сході держави, відбиваючись від вогневих атак і провокацій ненаситних путіноїдів. Гектар за гектаром, один об’єкт за іншим, оборонне відомство повертає під свою повноправну юрисдикцію і управління території полігонів, військових частин, відомчих санаторіїв після того, як колишнє армійське та політичне керівництво за різними цінами роздавало цей ресурс” ділкам”. Битви відбуваються у судах, в інфопросторі, міжвідомчих дискусіях і бесідах із громадянами та фермерами, по чиїх полях колись їздили танки, ходили у навчальні атаки роти і батальйони. Тут чимало роботи для правоохоронних органів, але очевидно, що за жодних обставин не можна більше допускати до керма “кардиналів”, які колись вже прощалися з нерухомим ресурсом оборони.

Реверс оборонного ресурсу

І військо не просто відновлює право на ведення власної специфічної діяльності, а й справді не бариться планувати і реалізовувати проекти. Нещодавно очільник Міноборони Степан Полторак оголосив про надання 20 мільйонів гривень на відновлення й закупівлю нового обладнання для військового санаторію в Одесі. Нещодавно до сфери управління МОУ повернули незаконно відчужені об’єкти й ділянки колишнього санаторію “Лермонтовський”. Згадані кошти скерують на оновлення цього закладу, адже саме на базі “Лермонтовського”, зокрема, створено Центр медичної реабілітації та санаторного лікування “Одеський” Міноборони.
Нагадаємо,до кінця року збільшать фінансовий ресурс осередку реабілітації військових до 100 мільйонів гривень.

Загалом стараннями Юридичного департаменту Міноборони, починаючи від 2015 року, відомству вдалося повернути понад 34 тисячі га земель оборони і 134 тисячі м² нерухомості. Це результат тривалої судово-претензійної роботи. Військові юристи зараз ведуть понад 5460 справ, які стосуються захисту інтересів оборонного відомства в судовому порядку.

“Коли у 2015-му ми аналізували ситуацію, то дійшли висновку, що полігони здебільшого зайняті під агробізнес, а договори укладено в окремих випадках не з військовими частинами, а з органами місцевої влади”, – зауважив днями під час брифінгу директор Юридичного департаменту Міноборони Валерій Коваль.

Тарутинський полігон

“Так, був час, коли повноцінна бойова підготовка відбувалася зрідка через проблеми з технікою, паливом, боєприпасами. Але з початком війни тут слід було навести лад. Яскравий приклад – Тарутинський загальновійськовий полігон. Маємо щодо нього 35 основних справ, які декілька разів “ходили” від першої до третьої інстанцій. Зараз близько 22 тисяч га повернули в користування Міноборони. На цю справу витрачено чимало часу – самих судових засідань було понад тисяча! Вже триває відновлення інфраструктури полігону задля початку належного бойового вишколу. Одна з головних проблем – будівництво нормальної дороги до цього полігону. Схожа ситуація була і з Бердянським полігоном Повітряних сил. Деякі посадовці в мирний час вирішили, що він армії не потрібен, і змінили його призначення, здавши землі фізособам. Ми подали більше 1160 справ й понад 2 тисячі га полігону вже повернуті як землі оборони”, – сказав Коваль.

Аеродром “Шкільний”

Дехто вважав: Міноборони не потрібні не лише землі, а й цілі заводи. Йдеться, зокрема, і про Одеський авторемонтний завод, який до війни намагалися прибрати до рук ділки. Військовим юристам вдається його успішно відстоювати, як і землі аеродрому “Шкільний”, на частину якого теж “кинули оком” спритники. Військові юристи запевняють, що не дозволять це їм зробити. Щодо цього летовища тривають експертизи, інвентаризація, незабаром судовий розгляд знову відновиться. Так само у правове русло оборонне відомство прагне повернути і ситуацію навколо ринку “7-й кілометр” неподалік Одеси. 2000-го року Міноборони, відповідно до угоди, укладеної із Авангардівською селищною радою, одержало на тривалий строк право користування торгівельними місцями. Упродовж 2015-2016 років військові юристи сформували формулу справедливого договору, за яким власники тутешніх “контейнерів” мали сплачувати визначені кошти, що надходять у спецфонд МОУ. Але не всі підприємці на це погодилися – звісно, декому вигідніше працювати, нічого не сплачуючи державі.

Читайте також:
В Одесі рейдери з торгового центру спробували захопити військовий аеродром, – ПС

Нечесна гра з армією тепер загрожує і діловій репутації

“Ми почали судову роботу і зараз важко сказати, коли вона закінчиться, більша частина справ перебуває на етапі апеляції, – коментує ситуацію із “7-м кілометром” Валерій Коваль.

“Ми намагаємося в судовому порядку схилити суб’єкти господарювання до укладення договорів на умовах, визначених експертною оцінкою, або звільнити торгівельні місця і дати можливість зайти тим, хто готовий ці вимоги виконувати”, – зазначає він.

Важливою є претензійна робота, яку проводять військові юристи здебільшого щодо порушень виконання договірних зобов’язань, зокрема у системі державних закупівель в інтересах ЗСУ. Наприклад, Департамент державних закупівель МОУ направив сотні претензій для передачі в суд. Військові юристи вивчають якість документів, доказової бази за необхідності повертають матеріали на доопрацювання.

Така практика спонукає до буквально виховання іншого стилю у взаєминах виробничників-партнерів з оборонним відомством. І це дуже важливо, адже армія сподівається, що результатом виконання угоди стане якісно відремонтована техніки чи поставка продовольства, будівництво серйозних об’єктів тощо. “Дуже неприємно, коли в такі плани військових промисловці та постачальники вносять не завжди виправдані затримки і корективи, що негативно позначається на боєздатності та готовності війська”, – сказав Коваль.

Очільник Юридичного департаменту зізнається: дуже важко було у 2015-2016 роках, адже вимоги Міноборони були занадто жорсткими для підприємств. Це стало для них уроком і надалі вони намагаються брати стільки договірних зобов’язань, скільки можуть виконати. Бо кому сподобається сплачувати чималі штрафи, пеню, тим паче – втрачати ділову репутацію, що взагалі важко підрахувати?

Читайте також:
У власність Міноборони повернули Тарутинський загальновійськовий полігон

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна