Зустріч Порошенка з активістами: визнав помилки, погодився перезавантажити

доповнено

Президент Петро Порошенко у суботу, 6 квітня, у світлі підготовки до другого туру виборів, запросив на зустріч в АП близько 20 представників громадських організацій, вислухав їхні пропозиції та погодився деякі з них реалізувати.

Як передає “Новинарня“, про це повідомила виконавчий директор “Центру протидії корупції” Дар’я Каленюк.

“Порошенко визнав, що такі зустрічі та відверта комунікація з громадськими організаціями мали відбуватися раніше. Президент визнав, що допустив дві основні помилки за останні роки – а) кадри, б) комунікації“, – написала Каленюк у “Фейсбуці” за підсумками розмови на Банковій.

За словами представниці “ЦПК”, вона озвучила президенту чотири пріоритети антикорупційного порядку денного, який підтримали більше 20 громадських організацій.

Перезавантаження НАЗК та САП: Порошенко підтримує необхідність перезавантажити ці органи. Найближчим часом від імені коаліції громадських організацій ми надішлемо президенту тексти законопроектів з нашим баченням такого перезавантаження.

СБУ. Порошенко за позбавлення функцій економіки цього органу. Водночас, функцій економічних розслідувань мають позбутися і інші правоохоронні органи, зокрема поліція. Шлях до цього – нова служба фінансових розслідувань/нацбюро фінансових розслідувань. Мій ключовий меседж: незалежна процедура обрання керівника такої служби із залученням міжнарождних експертів за прикладом відбору суддів Антикорсуду. Будемо шукати компроміс щодо такої процедури”, – розповіла активістка.

За її словами, обговорювали також кадрові питання стосовно заступника голови СЗР Семочка та першого заступника голови СБУ Демчини.

“Президент розуміє токсичність цих людей на їх посадах. Я сподіваюся, що вони полетять з посад найближчим часом. Ну хоча би хтось один з них ще до виборів”, – зазначила Каленюк.

Щодо НАБУ, свідчить вона, то Порошенко підтримує директора Бюро Артема Ситника, “хоча має зауваження щодо роботи органу”.

“Порошенко наголосив, що не втручається в роботу НАБУ”, – додала представниця “ЦПК”.

З її слів, антикорупційні судді будуть призначені президентом в найближчі кілька днів.

Дарія Каленюк також розповіла, що вимогу ініціативи “Хто замовив Катю Гандзюк?” – звільнення керівників Херсонської ОДА Гордєєва та Рищука – озвучили кілька учасників зустрічі.

“Відповідь Порошенка: сьогодні після розмови з президентом Гордєєв підписав заяву на звільнення. Офіційно він буде звільнений з посади керівника ОДА через 7-8 днів”, – доповіла Каленюк.

“Мої роздуми: яким би корисним такий діалог був і для президента Порошенка, і для громадських активістів, і для всієї України, якби він відбувся вчасно. Водночас, я високо ціную та поважаю визнання президентом своїх помилок. Це сильний крок. Помилки можна виправити конкретними діями, деякими вже в найближчі дні. Адже довіра, власне, і вибудовується діями – з цим ми погодилися з президентом”, – зазначила антикорупціонерка.

ДОПОВНЕНО. Серед запрошених були члени ради “Реанімаційного пакету реформ”, представники “Виборчої ради UA”, кримськотатарської молоді, Української академії лідерства, “Пласту” та ін.

Один з учасників зустрічі Ярослав Юрчишин опублікував групове фото й тегнув усіх присутніх:

“Я запитав про Медведчука, інші колеги про Семочка. Президент наголосив, що якщо по оточенню Медведчука є справи про сепаратизм, вони мають бути розслідуванні СБУ терміново, розмову з Семочком планує провести сьогодні. Результати – побачимо.

Закон про мову. Головне зібрати потрібну кількість голосів для прийняття. Після прийняття цього закону готовий долучитися до збору голосів за Виборчий кодекс, хоча має ряд застережень…” – переказав Юрчишин.

“Дві години розмови, моментами гострої, моментами дружньої. Порошенко націлений на перемогу, вважає, що це його обов’язок, захистити Україну від ПриВатизації та “Президента Пустоти” (цитати)…
Таких розмов не вистачало вже тривалий час. Думаю, що навряд-чи така ромова можлива з опонентом, бо тут кандидат постійно говорив сам, не прикриваючись командою. Позитивно, що хай на цьому етапі, але діалог відбувається. Можна в ньому бачити намагання переконати когось в чомусь, а можна – бажання таки продемонструвати те, що було сказано в нічі виборів: “Я вас почув”. Мотивує те, що є розуміння викликів, які стоять перед країною і особиста відповідальність за наявні ризики та настрій боротися з загрозами. Перш за все зовнішніми”, – розповів Ярослав, який є активістом Transparency International Ukraine, а на зустрічі представляв “Пласт”.

Читайте також:
Порошенко присвоїв генерал-лейтенанта скандальному Демчині з СБУ

“Вороги проти професіонала”. Порошенко в оригінальний спосіб прокоментував справу Семочка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна