Проросійський мер Риги відсторонений від посади через корупційний скандал

 

Мер Риги Ніл Ушаков відправлений у відставку у зв’язку зі справою про корупцію в муніципальній транспортній компанії.

Відповідне розпорядження міністра навколишнього середовища і регіонального розвитку Латвії Юріс Пуце опубліковане в офіційному віснику латвійського уряду, повідомляє Радіо Свобода. Воно може бути оскаржене в суді впродовж 30 днів.

Ушакова, зокрема, запідозрили в нецільовому витрачанні коштів компанії Rīgas satiksme, яка відповідає за весь громадський транспорт та майже всі парковки у Ризі, а також невиконанні обов’язків з контролю її закупівель.

У лютому Ризька дума вкотре не підтримала вимогу опозиції про відставку Ушакова. Приводом для розгляду питання стали обшуки, які співробітники Бюро із запобігання та боротьби з корупцією Латвії провели в будинку мера Риги і в його кабінеті в будівлі Ризької думи. Вони були пов’язані з розслідуванням справи про корупцію в муніципальному транспортному підприємстві Rīgas satiksme при закупівлі тролейбусів і трамваїв у чеської компанії “Шкода” та польської “Соларіс”. Загальна сума підозрілих операцій сягає 270 мільйонів євро. Це приблизно чверть річного бюджету Риги.

Самого Ушакова звинувачують не в корупції, а лише в неналежному виконанні обов’язків мера. Раніше він заявляв про свою непричетність до будь-яких протиправних дій.

42-річний Ніл Ушаков обіймає посаду мера Риги з 2009 року. У 2017-му був переобраний вже на третій термін. Рішення міністра про свою відставку він називає не правовим, а політичним.

Ушаков очолює проросійську партію “Згода”, яка в 2018 році посіла перше місце на парламентських виборах. Водночас у Росії його останнім часом звинувачують у “зраді росіян Латвії”, яких “Згода” та її голова нібито недостатньо захищають.

Читайте також:
У Латвії засудили російського бойовика, що воював на боці “ЛНР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна