СБУ викрила керовану з РФ екстремістську групу, що вдавала з себе націоналістів

 

СБУ припинила діяльність керованого з Росії екстремістського об’єднання, що планувало дестабілізацію в Україні під час виборів.

Про це  у п’ятницю, 29 березня, повідомляє прес-служба СБУ.

Групу координував громадянин США російського походження Рустам Ташбаєв – екс-курсант Калінінградського вищого військово-морського училища, якого в 2015 році видворили з України за підривну діяльність через спробу організувати “Майдан 3.0”.

За завданням спецслужб РФ члени групи отримали вказівку створити військові формування “Українська повстанська армія” з дислокацією за кордоном і “Українська національна армія” з дислокацією в Україні.

В Україні створення “Української національної армії” очолив громадянин України Юрій Заболотний, якого неодноразово затримували за незаконне зберігання зброї та пограбування. Він також притягався до кримінальної відповідальності за заклики до повалення конституційного ладу в Україні.

Упродовж тривалого часу Заболотний домовлявся про фінансування екстремістської діяльності з відомим агентом російських спецслужб Дульським.

СБУ зафіксувала, що під час військового стану в Україні керівники “УНА” для організації диверсій і зриву мобілізації налагодили збір даних про дислокацію та маршрути підрозділів ЗСУ.

“Російський слід в діяльності “УНА” підтвердився за результатами обшуків, проведених в учасників цієї екстремістської організації в Одесі, двоє з яких — громадяни Російської Федерації та невизнаної Придністровської народної республіки, а третій — громадянин України — уродженець Придністров’я. Зокрема правоохоронці вилучили засоби ураження та тисячу примірників газет, які містили заклики приєднуватись до діяльності “УНА”, — повідомляє СБУ.

Під час 16 обшуків спецслужбовці також вилучили вогнепальну та холодну зброю, саморобні вибухові пристрої та гранати, вибухівку, військове спорядження, засоби зв’язку та внутрішні документи незаконного військового формування, що стосувалися протиправної діяльності.

Читайте також:
СБУ спростувала фейк спецслужб РФ про українських “вагнерівців”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна