Російські спецслужби готували теракт у метро Харкова, – СБУ

 

Співробітники Служби безпеки України під час здійснення комплексу заходів з контррозвідувального забезпечення об’єктів критичної інфраструктури запобігли терористичному акту в харківському метрополітені.

Про це у п’ятницю, 22 березня, повідомляє прес-центр СБУ.

“Оперативники СБУ встановили, що спецслужби РФ завербували мешканця Харкова для організації та здійснення теракту на одній із станцій метро. За задумом кураторів вибух мав призвести до численних людських жертв та дестабілізації суспільно-політичної ситуації в країні напередодні президентських виборів”, — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 15, ст. 258 Кримінального кодексу України, співробітники СБУ задокументували, що представниками спецслужб РФ передали виконавцю вибуховий пристрій потужністю 600 грамів тротилу, який приводився у дію телефонним дзвінком.

Вони також надали інструкції щодо проведення підготовчих заходів із вчинення теракту та виплатили 15 тисяч доларів США за виконання злочину.

Встановлено, що вже у Харкові зловмисник придбав цвяхи, шурупи, болти й гайки, якими планував начинити вибуховий пристрій для підсилення його дії та збільшення кількості постраждалих.

Як повідомляють в СБУ, під час проведення спецоперації українська спецслужба не допускала виникнення будь-якого ризику для життя та здоров’я громадян. Оперативники СБУ завчасно вилучили зі схованки підривника справжній вибуховий пристрій та замінили його на “муляж”.

Співробітники спецслужби затримали зловмисника згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України після встановлення на станції метро “Індустріальна” вибухового пристрою під час масового скупчення людей. Йому повідомлено про підозру в скоєнні терористичного акту.

Триває досудове слідство.

Читайте також:
Харківська сепаратистка, яка підривала пам’ятник УПА, отримала умовний вирок

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.