“Слава Україні!”. Політв’язень Гриб виступив з останнім словом у Ростові-на-Дону

 

Українець Павло Гриб, якого у РФ обвинувачують у схилянні росіянки до тероризму, виступив з останнім словом на так званому суді у Ростові-на-Дону.

Про це повідомляє “Громадське”.

“Уперше мені випадає така нагода сказати своє слово. Останнє слово, де я би хотів нарешті розказати все, як було насправді”, — сказав Гриб.

20-річний українець не визнав обвинувачень, бо вони від Федеральної служби безпеки — “вони бандити та вбивці”. Гриб також зазначив, що “ніхто не мав підстав гадати”, що стороння Білорусь є “насправді небезпечною”.

Павло Гриб побажав усім українським патріотам з гідністю пройти полон — “по правді й совісті”. Наприкінці свого виступу політв’язень сказав “Слава Україні!” та “Слава українській нації!”.

Суд оголосить рішення у справі 22 березня об 11 годині.

Нагадаємо, на судових дебатах у справі українського політв’язня Павла Гриба прокурори просили для нього 6 років ув’язнення.

Як повідомляла “Новинарня“, 28 серпня 2017 року член громадської ради Державної прикордонної служби України, колишній офіцер ДПСУ Ігор Гриб заявив про зникнення свого 19-річного сина.
За його словами, 24 серпня Павло поїхав до білоруського Гомеля на зустріч з дівчиною, з якою познайомився і спілкувався тільки у соціальних мережах. Дівчина ж мала приїхати на зустріч з Росії, із Сочі.

У Гомелі батько з’ясував, що Павло перебуває в розшуку за ст. 205 Кримінального кодексу РФ (терористичний акт), а ініціатором розшуку є ФСБ РФ по Краснодарському краю (Сочі).

Пізніше сам Павло розповів, що на автостанції Гомеля його викрали невідомі в цивільному і передали іншим невідомим людям у лісі. Більше доби його тримали в приміщенні без вікон, після чого відвезли в Смоленську область РФ, де оформили арешт за російськими законами.

7 вересня стало відомо, що Павло утримується у слідчому ізоляторі № 5 в Краснодарі.
Суд у Краснодарі постановив заарештувати Павла до 17 жовтня.

Влада Росії намагається звинуватити його в тому, що він планував теракт на шкільній лінійці в Сочі.

15 вересня у МЗС повідомили, що Гриба перевели зі слідчого ізолятора до медичної установи. 16 вересня його повернули до слідчого ізолятора.

Хлопець має важку вроджену хворобу – портальну гіпертензію, кавернозну трансформацію воротної вени – та потребує щоденного специфічного лікування. Він заявляв, що не отримує призначених йому ліків і турбується про своє здоров’я.

11 жовтня до хлопця не допустили українських лікарів.

18 жовтня арешт Гриба продовжили до 4 січня 2018 року. А надалі – до 4 березня, потім – до 4 липня і далі.

У грудні 2018 року адвокат Гриба Марина Дубравіна заявила, що Павло практично втратив зір, у нього погіршилася пам’ять.

Читайте також:
Етапування українського політв’язня Гриба може його вбити, — Клімкін

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна