Перший представник Путіна в Криму Олег Бєлавєнцев отримав 13 років тюрми заочно

 

Святошинський райсуд Києва заочно засудив до 13 років позбавлення волі колишнього представника президента РФ у так званому “Кримському федеральному окрузі”, громадянина Росії Олега Бєлавєнцева.

Про це 18 березня повідомила прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган.

“До 13 років позбавлення волі засуджено громадянина Російської Федерації Бєлавєнцева Олега Євгеновича, якого 18.03.2019 вироком Святошинського районного суду міста Києва визнано винним у вчиненні посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, підбурювання до державної зради та веденні агресивної війни проти України, тобто злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110, ч. 4 ст. 27 ч. 1 ст. 111 і ч. 2 ст. 437 КК України”, – написала Сарган у “Фейсбуці”.

За її словами, у кримінальному провадженні здійснювалося спеціальне (заочне) досудове розслідування та спеціальний судовий розгляд.

Глава окупаційного уряду Криму Сергій Аксьонов (праворуч) та представник президента РФ Олег Белавєнцев відкривають пам’ятник “ввічливим людям” у Сімферополі. Фото прес-служби адміністрації Краснодарського краю

“Слідством установлено та у суді доведено, що уповноважений представник президента Російської Федерації в «Кримському федеральному окрузі» Бєлавєнцев О.Є. у період лютого-березня 2014 року, знаходячись на території України, а саме Автономної Республіки Крим, діючи за попередньою змовою групою осіб з іншими представниками влади РФ, організовував вчинення військовослужбовцями Російської Федерації у взаємодії з військовими козацькими товариствами дій, направлених на порушення суверенітету і територіальної цілісності України, зміни меж її території та державного кордону на порушення порядку, встановленого Конституцією України, шляхом ведення агресивної війни для організації окупації та подальшої анексії території півострова Крим, що призвело до тяжких наслідків у вигляді порушення територіальної цілісності України, а також у вказаний період підбурював українських військовослужбовців до вчинення державної зради”, – розповіла речниця ГПУ.

Досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні здійснювала Головна військова прокуратура України. Обвинувачення в суді підтримували прокурори Руслан Кравченко, Ігор Німченко та Айдин Худієв.

Прокурори у справі Бєлавєнцева – Кравченко, Німченко, Худієв

Віце-адмірал у відставці Олег Белавенцев був першим представником Путіна в окупованому Криму у 2014-2016 роках, після чого працював представник президента РФ у Північно-Кавказькому окрузі (2016—2018).
За участь в анексії українського півострова 2014 року отримав медаль “Золота зірка” та звання Героя Російської Федерації, медаль “За возвращение Крыма” тощо.

Як інформувала “Новинарня“, Головна військова прокуратура України завершила спеціальне досудове розслідування щодо колишнього уповноваженого представника президента РФ у так званому “Кримському федеральному окрузі” Олега Бєлавєнцева ще в листопаді 2016 року.
Печерський райсуд Києва дозволив досудове розслідування, розшук та арешт Бєлавєнцева та заступника головнокомандувача Південного військового округу ЗС РФ генерал-лейтенанта Ігоря Турченюка у жовтні 2016-го.

Читайте також:
ГПУ оголосила підозру 18 високопоставленим росіянам через війну на Сході.
ПРОСЛУШКА ЗАТУЛІНА І ГЛАЗЬЄВА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.