Німеччина передала Києву унікальний церковний документ XVIII cтоліття

 

Німеччина передала Україні історичну царську грамоту Петра І про поставлення митрополита на Київській кафедрі, яку вивезли з Києва під час Другої світової війни.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Грамота російського царя Петра І від 1708 року, що підтверджувала поставлення Київського митрополита Йоасафа Кроковського була передана у Берліні послові України Андрію Мельнику.

Кроковський був останнім за царських часів митрополитом, обраним київським духовенством. Після нього протягом кількох століть митрополитів прямо призначала Москва.

Документ зберігався у бібліотеці Інституту східноєвропейської історії та географії університету Тюбінгена.  Дослідники припускають, що його було вивезено під час Другої світової війни зондеркомандою СС, яка систематично вилучала історичні документи і предмети мистецтва на окупованих територіях.

Провідна наукова співробітниця Національного Києво-Печерського заповідника Наталя Сінкевич, яка випадково знайшла документ у бібліотеці, каже, що оригінал грамоти ніколи до віднайдення у Німеччині не досліджувався з метою встановити детальні обставини процесу перепорядкування Київської митрополії Москві.

На початку 19 століття російський історик і клірик Євгеній Болховітінов оприлюднив у своєму дослідженні текст грамоти 1708 року. Однак у цій публікації текст було піддано цензурі, з’ясувала Сінкевич, вивчивши оригінал.

“Болховітінов вирізав найцікавіший з сьогоднішньої точки зору момент про те, що Київський митрополит зобов’язується не повертатися більше до Константинополя”, — зазначила дослідниця.

Вона переконана, що згадка Константинополя у грамоті через два десятиліття після перепідпорядкування митрополії свідчить про те, що Москва не була впевнена у лояльності київського духовенства.

“Цей документ свідчить про те, що перепорядкування не було одномоментним, а було багаторічним процесом. Вочевидь, бажання київського духовенства повернутися до Константинополя існувало. Через це в грамоті підкреслено, що Кроковський не буде цього робити”, — каже Сінкевич.

На думку дослідниці,

цензурування тексту документу свідчить про бажання Росії уникати навіть будь-яких згадок про те, що Київська митрополія колись була підпорядкована Константинополю

Православна церква України була створена на об’єднавчому соборі у Софії Київській 15 грудня 2018 року, її предстоятелем був обраний митрополит Епіфаній.

Томос, який підтверджує автокефалію, був вручней Епіфанію патріархом Варфоломієм у Константинополі 6 січня 2019 року. ПЦУ стала п’ятнадцятою церквою у диптиху помісних православних церков світу.

Московський патріархат відмовився визнавати Православну церкву України.

Читайте також:
Заснування ПЦУ стало історичною катастрофою для Путіна, — Gazeta Wyborcza

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна