Бутусов про спілкування Порошенка “Азовом”: “шанобливо і коректно з обох сторін”

 

Юрій Бутусов
журналіст, головний редактор сайту “Цензор”

(FB)

Президент і Верховний Головнокомандувач Петро Порошенко сьогодні (14 березня – “Н”) привітав із Днем добровольця військовослужбовців добровольчого загону спеціального призначення Нацгвардії “Азов”, які займають позиції на Світлодарській дузі.

Сьогодні Порошенко вилетів до Харкова і звідти на вертольотах на фронт.

Зустріч відбувалася на одній з позицій “Азова” – це приблизно 3 км від передових окопів.

Зібралися більшість командирів “Азова”. Як супровід Порошенко взяв, до речі, Дмитра Яроша і нового першого заступника секретаря РНБО [Сергія] Кривоноса.

Спілкування було, за відгуками учасників, шанобливим і коректним з обох сторін. Всі “азовці” були при зброї, охорона від Порошенка їх не відокремлювала. Після зйомки вступного слова Головнокомандувача преса вийшла, відбулася жива розмова, без офіціозу.

Зрозуміло, ніяких компліментів у відповідь не було – а як інакше, адже “азовці” читають новини про Свинарчуків, які багатьох розлютили на фронті, знають не офіційну історію Іловайська і Дебальцевого, пам’ятають, хто намагався тричі знищити їх підрозділ і нацьковував свою пропагандистську машину на “Азов”. Але Порошенко не злякався, це факт, і тому діалог відбувся.

Можна по-різному ставитися до кандидата на прізвище Порошенко, але візит Головнокомандувача в День добровольця – це реальне визнання і знак поваги до військової частини. Такий жест не можна не відзначити – Порошенко цінує хороших бійців. Цінує і тих, кого йому не вдається купити або залякати, і це було продемонстровано в повній мірі.

Це показово для “Азова” зараз, коли після виступів “Нацкорпусу” Генштаб подумав, що мітинги розпочнуться і на фронті, і з переляку направив на передову цілу купу вгодованих штабних полковників, які “пильнують” і агітують “азовців” переходити в ЗСУ. Такі безглузді потуги розвалити згуртований колектив, м’яко кажучи, розуміння не зустрічають.

Коли президент запросив ставити запитання, один із командирів роти сказав приблизно так – що хотів би запитати, коли посадять Свинарчуків, причетних до корупції в “Укроборонпромі”, але за таке запитання його друга, колишнього військовослужбовця “Азова” і лідера черкаського “Нацкорпусу” Дмитра Кухарчука, затримали.

Порошенко все вислухав, відповів загалом те, що він уже озвучував. Що винні будуть покарані незалежно від близькості до нього і посад, що йде розслідування і він зробив усе необхідне – звільнив Гладковського. А Кухарчука затримали не за питання, а за напад на поліцейських, і якби він хотів поставити запитання, то його б допустили.

Ніхто в “Азові” в політичних акціях на виборах протягом терміну своєї ротації на фронті брати участі не збирається, дисципліна і бойові завдання залишаються безумовним пріоритетом.

Здавалося, зустріч Порошенка з бійцями пройшла в цілому добре. Але деякі президентські пропагандисти, як звичайно, постаралися зіпсувати враження, і написали “президент відвідав справжній «Азов»”. Типу поки “не справжній” “Нацкорпус” виступає на мітингах Порошенка, президент спілкується з бійцями.

Оточення Порошенка погано розуміє реальні настрої людей і не розуміє, що “Азов” не є особистим політичним проектом [Андрія] Білецького – це самостійна державна військова структура. І ось такі тексти, де бійці “Азова” протиставляються активістам “Нацкорпусу”, довіри і поваги до авторів не додають. Тому що можна як завгодно ганити Білецького, але поки Гладковські-Свинарчуки на свободі, будь-які “повідрубую руки” матимуть вигляд знущання зі здорового глузду.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна