МЗС Росії визнало втрату чинності “великого договору” з Україною з 1 квітня

 

Міністерство закордонних справ Росії спрямувало Україні ноту щодо припинення дії Договору про дружбу, підписаного в 1997 році. Він припиняє діяти 1 квітня.

Москва зазначила, що договір міг справді застаріти з огляду на те, що його підписували понад 20 років тому, утім Москва “завжди виступала за його модернізацію”.

У своїй заяві РФ наводить декілька “важливих моментів з договору”, які, на її думку, Україна порушує: ратифікація меморандуму з НАТО, “наступ на російську мову та російськомовне населення”, “заборона народу Криму вільно розпоряджатися своєю долею”.

У Москві заявляють, що “майданна влада намагається зруйнувати традиційні багатогранні зв’язки між народами України та Росії”.

“Усе це ми детально виклали у відповідній ноті в МЗС України. Закликаємо Україну дотримуватися своїх двосторонніх та міжнародних зобов’язань не на словах, а на справах”, — ідеться у заяві РФ.

Київ відреагував на звернення.

Направлення МЗС Росії ноти Україні щодо Договору про дружбу означає лише те, що він втрачає чинність з 1 квітня 2019 року. Про це заявила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

“11 березня 2019 року МЗС Російської Федерації підтвердило отримання ноти МЗС України про непродовження дії Великого договору, яку було направлено Москві ще 21 вересня 2018 року. Єдиний юридичний факт, який міститься в ноті МЗС РФ – підтвердження того, що Великий договір втрачає свою чинність з 1 квітня 2019 року. За канонами міжнародного права Росія не могла зробити інакше”, – написала Зеркаль у “Фейсбуці”.

Як повідомляла “Новинарня“, 6 вересня 2018 року РНБОУ затвердила рішення не продовжувати дію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ, термін дії якого спливає 31 березня 2019 року.
17 вересня президент Петро Порошенко підписав указ про введення в дію рішення РНБО, 21 вересня МЗС України направило Росії відповідну ноту.
За словами Порошенка, великий договір з Росією: він не розривається, а не продовжується.

Сам Порошенко торік у квітні заявляв, що запропонує Верховній Раді припинити дію лише окремих положень договору про дружбу з Росією. Водночас він казав, що скасовувати увесь договір не можна, адже там є важливі для України положення про взаємну повагу територіальної цілісності і непорушності існуючих між ними кордонів.

26 вересня президент Порошенко у Нью-Йорку передав генсеку Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутеррішу ноту про припинення Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією.

Договір було підписано 31 травня 1997 року терміном на 10 років (з подальшою автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Він набув чинності 1 квітня 1999 року.
Згідно з договором, між Україною і Російською Федерацією закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги до територіальної цілісності та взаємного зобов’язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці іншої сторони.

Читайте також:
Описки і штампи. МЗС Росії “привітало” Україну із 20-річчям
Договору про дружбу

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна