Що в аптечках ЗСУ: наповнення, осучаснення, удар по медичному лобі

 

автор: Геннадій Карпюк
військовий експерт

З приходом нового сезону ми переглядаємо гардероб, змінюємо звички, раціон й багато чого іншого. Зі зміною пори року бажано провести аудит і власної аптечки. Щонайменше двічі на рік варто перевіряти термін придатності медпрепаратів, додаючи необхідних “сезонних” ліків.
Актуальним це питання є і для передової, де бійцям та санінструкторам теж слід переглядати вміст аптечок з огляду на зміну пори року. Отже, поговоримо про наші рятівні “кейси”, позначені червоним хрестом.

Військові аптечки розраховані на експлуатацію і в холод, і у спеку

Начмеди багатьох підрозділів у 2014 році почасти бували і волонтерами, займаючись забезпеченням передової дефіцитними медикаментами. згадують, Вони згадують, що нормальних аптечок на фронті тоді майже не було. У підрозділах бракувало елементарного. Необхідні для порятунку життя ліки й засоби комплектували хаотично: практично з того, що вдавалося придбати.

За чотири з половиною роки відбулося кардинальне покращення. Тепер бойові бригади стовідсотково забезпечені основними групами медикаментів, а аптечками – із солідним запасом. У війську з’явилося кілька стандартизованих зразків аптечок.  Хоча деякі бійці досі користуються комплектами часів початку війни.

Чому наявність у бійців аптечок настільки важлива, особливо “на нулях”? Бо це банальне питання життя і смерті, ефективного запобігання великим проблемам зі здоров’ям, повернення у стрій воїна, який занедужав чи дістав поранення.

Згідно з усіма протоколами, бійці на передовій можуть надавати лише екстрену меддопомогу. Звісно, вона не повноцінна, але принаймні сприяє виживанню доти, коли поранений стає підопічним кваліфікованих фахівців.

Оклюзійної пов’язки на рану черевної порожнини боєць собі не накладе, та й для повноцінного огляду після поранень теж треба мати досвід. І кровоспинні гемостатичні бинти дають ефект за умови вмілого користування ними.

Існує хороша практика постійного тренінгу санінструкторів та періодичного відновлення знань з тактичної медицини, особливо коли в бойові бригаду приходить нове поповнення.

Що тримати в аптечках

Кожен військовий має подбати про те, щоб додати в стандартну аптечку ліки відповідно до його потреб – приміром, якщо він має якісь хронічні захворювання, алергію, особливості фізіології тощо.
Бажано також покласти у комплект записку із вказуванням таких особливостей, перенесених станів на кшталт інсультів чи інфарктів, на той випадок, коли можлива втрата свідомості.

Військові аптечки розраховані на експлуатацію і в холод, і у спеку. Тому в них немає препаратів, чутливих до таких природних впливів. Єдиний виняток – ампульний наркотичний анальгетик налбуфін чи його аналоги, яким не бажано перебувати на морозі. Їх узимку слід класти чим ближче до тіла, або у місці, де температура не падає нижче нуля градусів.

Улітку потрібно пам’ятати про підступного ворога – теплові удари, які можуть маскуватися під інші стани. В аптечці має бути нашатир, а на підхваті – ємність з водою.

У спеку треба багато пити.

Нагадуємо, що улітку загострюються гіпертонія, кишково-шлункові розлади, артрити, артрози, грибкові захворювання шкіри.

І так, IFAK

Багато санінструкторів чудово відгукуються про американську аптечку IFAK – вона одна з найкращих з тих, що були на фронті. І відповідає натовському стандарту, а її виробник – лідер у цьому сегменті ринку.

IFAK розрахована на людей, які вперше надають меддопомогу. Складається з двох гемостатичних бинтів, бинту для тампонади, ізраїльських бандажів чи аналогів, турнікета САТ (найкращий у світі), трьох оклюзійних пов’язок, маркера, декомпресійної голки, назофарингіального повітроводу, картки поранення, кольорових позначок для різних видів поранення, тактичних ножиць, протиопікової гідрогелевої пов`язки, термоковдри.

Наведення ладу в держзакупівлях вдарило по “аптечному” лобі

Раніше аптечки для війська нерідко комплектували продукцією одного з вітчизняних підприємств. Але їхні турнікети, як і китайські, не працювали. Це доведено досвідом. В екстрених ситуаціях вони рвалися, ламалися, підводили.

У 2018 році керівництву Головного військово-медичного департаменту Міноборони вдалося навести лад у закупівлях аптечок медичних загальновійськових індивідуальних (АМЗІ). Була спроба штучно протягнути закупівлю аптечок за очевидно завищеними цінами. Після моніторингу компонентів АМЗІ вдалося зменшити вартість аптечки із пропонованої 2 тисяч до 1500 гривень.

Попри шалений спротив декотрих лобістів, Міноборони вдалося централізовано закупити аптечки за такою ціною. За рахунок зекономлених коштів відомство додатково придбало 4 тисячі аптечок для бойових бригад. Того ж року створили і 30-тисячний резерв аптечок – такого досі не було.

Новий медевак

У цьому контексті варто згадати і про переформатування всієї системи медичної евакуації у війську під сучасні стандарти НАТО та потреби, які постійно виникають на передовій. Нині діє Програма розвитку медичної служби ЗСУ до 2020 року, яка передбачає низку трансформаційних заходів до набуття нею визначальних критеріїв НАТО. Один із елементів програми – нові підходи в медичній евакуації. Завдяки новаціям армійська медслужба перетвориться на сучасний високоефективний інструмент, який забезпечить однакову його надійність та якість допомоги на всіх етапах – від профілактики захворювань до порятунку наших військових, здоров’ю та життю яких загрожує небезпека.

Хороші результати показує недавно створений на базі 65-го військового мобільного госпіталю експериментальний підрозділ з медичної евакуації. Його екіпажі постійно перебуватимуть на передовій в районі проведення ООС і забезпечуватимуть евакуацію за територіальним принципом із зони своєї відповідальності на тактичному рівні.

Читайте також:
Порятунок із “Хоттабичем”. У Збройних силах створюють єдину систему медичної евакуації

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна