Зустріч глав ПЦУ й УГКЦ: Епіфаній і Святослав підтвердили співпрацю і порозуміння

 

Предстоятелі Помісної Української православної церкви митрополита Епіфаній та Української греко-католицької церкви – верховний архієпископ Святослав провели 7 березня зустріч, під час якої “підтвердили необхідність для обох сторін мати порозуміння і співпрацю, адже це слугує суспільному порозумінню та єдності українського народу”.

Про зустріч розповіла прес-служба ПЦУ (УПЦ) в повідомленні від 9 березня.

Зазначається, що сторони особисто обмінялися міркуваннями щодо низки питань, які стосуються двох Церков і впливають на їхні взаємовідносини. Раніше з цього приводу відбулося листування, зокрема на адресу блаженнійшого Святослава було надіслано листи від предстоятеля Помісної церкви (19 лютого) та від Священного синоду ПЦУ (4 березня).

“Завдяки зусиллям наших попередників було багато зроблено для того, щоби загоїти рани минулого, – вважає блаженнійший Епіфаній. Він зазначив, що від самого початку свого служіння як предстоятеля Помісної церкви “неодноразово підкреслював необхідність діалогу двох Церков, продовження тієї співпраці, яка вже існує”.

“Позиція Помісної УПЦ полягає в тому, що слід надалі підтримувати та розвивати добрі відносини з Українською Греко-Католицькою Церквою та з Католицькою Церквою в цілому, бажаючи співпрацювати у різних сферах, де це є можливим, одночасно дотримуючись православного віровчення та у згоді з іншими Помісними Православними Церквами.
І у віровчительнних, і в історичних питаннях кожна зі сторін має власний погляд, у одних близький, в інших – протилежний. Помилкою було би як переоцінювати такі розбіжності, так і недооцінювати їх. Саме тому потрібен подальший діалог – очевидно тривалий, часом складний та болючий”, – ідеться в повідомленні ПЦУ.

“Ми відкриті до такого діалогу, бажаємо, щоби він відбувався конструктивно та плідно, з урахуванням усіх внутрішніх та зовнішніх викликів для його учасників”, – засвідчив позицію Помісної церкви митрополит Епіфаній.

У повідомленні підкреслюється, що очільники Церков “взяли до відома повідомлення від Міністерства культури України, що з 18 березня цього року Собор Святої Софії у Києві буде закритий на тривалу реставрацію”.
Як відомо, раніше владика Святослав заявляв про намір УГКЦ провести там богослужіння, але проти цього виступав патріарх-старець УПЦ Філарет.

Читайте також:
Єднання УГКЦ з ПЦУ є реальним. Про співпрацю з Епіфанієм уже домовилися, – Святослав

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна