Вашингтон попередив Туреччину про санкції в разі купівлі російських ЗРК С-400

 

Туреччину чекають “серйозні наслідки” в разі завершення операції з придбання у Росії зенітних ракетних систем С-400.

Про це заявив представник Пентагону Чарльз Саммерс.

“Якщо Туреччина придбає С-400, будуть серйозні наслідки для наших відносин у військовій сфері”, – сказав він у коментарі журналістам.

“Якщо вони придбають С-400, вони не отримають [від США] ані [винищувачі-бомбардувальники] F-35, ані [ЗРК] Patriot”, – пояснив Саммерс.

Раніше цього тижня командувач об’єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Кертіс Скапаротті заявив у Конгресі, що виступає проти продажу Туреччині літаків F-35, якщо Анкара використовуватиме С-400.

Представник Держдепу США Роберт Палладіно, зі свого боку, попередив, що ситуація з купівлею турками С-400 у РФ може вилитися в застосування США санкцій відповідно до закону “Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій” (CAATSA).

США і НАТО багаторазово попереджали турецьку сторону, що С-400 не можуть бути інтегровані в систему протиповітряної і протиракетної оборони Альянсу, нагадує “Інтерфакс-Україна”.

Напередодні міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що Туреччина придбає у Росії зенітно-ракетні системи С-400 через нагальну потребу забезпечити безпеку країни.

“Закупівля ЗРС С-400 – це не питання переваг, а нагальна вимога національної безпеки. Туреччина зобов’язана захистити 82 мільйони своїх громадян”, – сказав він. Міністр заявив, що розміщення С-400 в Туреччині почнеться в жовтні 2019 року.
Акар нагадав, що з початком кризи в Сирії США, Німеччина і Нідерланди розміщували в Туреччині засоби протиповітряної оборони для захисту турецької території, проте пізніше вивели з країни ці системи.
“Внесок у забезпечення протиповітряної оборони Туреччини сьогодні роблять лише Іспанія та Італія. Анкара знову переконалася в тому, що повинна мати свої комплекси ПРО”, – підкреслив міністр.
Він додав, що Туреччина і надалі буде виконувати свої зобов’язання в рамках НАТО.

Читайте також:
Туреччина купує в Росії ЗРК С-400 “Тріумф” на 2,5 млрд. доларів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна