Хто такий Тарас Костанчук, якого затримали на хабарі кандидату Тимошенкові

 

Чоловіком, який був затриманий 6 березня під час спроби підкупу кандидата в президенти Юрія Тимошенка (нардепа від “Народного фронту”), аби той знявся з виборів, виявився учасник АТО, політик Тарас Костанчук, позивний “Бішут”.

Раніше він входив до батальйону Нацгвардії “Донбас”, був помічником Семена Семенченка, входив до команди Валентина Наливайченка та співпрацював із народним депутатом від БПП Сергієм Березенком.

Особу Костанчука назвав сайт ТheБабель.

Зазначається, що підкупити Тимошенка за 5 млн. грн. він намагався разом з іще одним чоловіком, Олександром Іщенком.

“Також Костанчук нібито вів листування з народним депутатом, який просив його закінчити справу швидше”, – зазначає видання.

Як розповів речник Генпрокуратури Андрій Лисенко, затримання відбулося безпосередньо під час надання одному з народних депутатів України, кандидату в президенти України, 5 млн. грн. за відмову останнього від участі у виборах глави держави.
Зловмисники були затримані за ч. 3 ст. 157 ККУ (перешкоджання здійснення виборчого права).

Тарасу Костанчуку 54 роки. Він народився в Алчевську Луганської області.
Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Дев’ять років жив у Італії. У 1998 році повернувся в Україну і очолив ЗАТ “Агро-транспортна координаційна служба”. У 2000-х отримав юридичну освіту в Київському національному університеті внутрішніх справ.

У політиці Костанчук встиг попрацювати з багатьма партіями. З 2007-го до 2012 року був помічником депутата від “Нашої України — Народної Самооборони” Юрія Кармазіна. На президентських виборах 2014 року як довірена особа працював з екс-“регіоналом” Юрієм Бойком. На парламентських виборах балотувався як самовисуванець у 114-му окрузі на Луганщині та набрав менш як 5%.
У 2015-му на місцевих виборах пройшов у міськраду Вишневого за списком Блоку Петра Порошенка, але згодом склав повноваження.

У липні 2015 року на довиборах у парламент Костанчук балотувався у 205-му окрузі в Чернігові. Його називали технічним кандидатом теперішнього заступника голови парламентської фракції БПП Сергія Березенка, який виграв ті вибори у Геннадія Корбана. Тоді правоохоронці затримали авто зі списками виборців, кількома сотнями тисяч гривень у конвертах, агітаційною продукцією Березенка та зброєю. Костанчук взяв відповідальність на себе.
У 2016 році Костанчук знову спробував потрапити в парламент як самовисуванець на довиборах у 114-му окрузі, але набрав усього 4%.

Костанчук також був членом руху Валентина Наливайченка “Справедливість” — керував київською міською парторганізацією. У квітні 2018 року на сайті партії повідомили, що більше з ним не співпрацюють. При цьому Костанчук продовжував вести агітаційну кампанію, поширював білборди зі своїм портретом та гаслами.

Костанчук планував брати участь у президентських виборах 2019-го. Його висунула “Партія захисників України”, яка до 13 листопада 2018 року називалася “Колос миру”. Тепер Костанчук є її головою. ЦВК відмовила в реєстрації кандидата через пункт виборчої програми про смертну кару для держслужбовців-корупціонерів.

У 2014 році Тарас Костанчук “Бішут” брав участь у бойових діях у складі батальйону “Донбас”, пройшов Іловайськ. Надалі був помічником нардепа Семена Семенченка (на громадських засадах). Тепер екс-комбат Семенченко заявляє, що Костанчук “скурвився”.

7 березня Семен Семенченко написав у “Фейсбуці”: “Костанчук дійсно воював в батальйоні, яким я командував. Близько двох місяців. Сержантом. Ніякої штурмової групи (посаду “командира” якої він нібито займав по міфології олігархічних ЗМІ) в штатному розкладі Донбасу не існувало. Це фейк.
…У романтичному 2014-му оформив Костанчука своїм помічником на громадських засадах, щоб він міг більш ефективно допомагати ветеранам. З 2016-го (відразу після виходу “Самопомочі” з правлячої коаліції) Костанчук одразу перебіг в інший табір. А швидше за все, він завжди там і був. Я тоді закликав ветеранів заблокувати АП і тримати там Порошенка, поки справа по Іловайську не буде передана до суду. Костанчук – вийшов на прес-конференцію з військовим прокурором Матіосом і заявив дві речі: він “від імені ветеранів” довіряє людям які ведуть розслідування по Іловайську і впевнений, що все буде добре. А Семенченко просто піаритися і слухати його не треба.
Після цього постійною діяльністю Костанчука стало поливанням мене в ЗМІ лайном. А також виконання завдань Банкової, щоб день пам’яті Іловайска був звичайним днем ​​”зустрічі ветеранів”, і ні в якому разі не “днем ​​покарання” авторів Іловайського котла – Муженка і Порошенка”.

Семенченко називає Костанчука “попом Гапоном для ветеранів”.

Щодо скандалу з хабарем для Тимошенко, то Семенченко пише: “Я думаю, що це театральна вистава, в якій Костанчук знов притягнутий Банковою в якості актора“.

Як інформувала “Новинарня“, у серпні 2018 року під Києвом почали знімати фільм “Іловайська історія”, в якому Тарас Костанчук “Бішут” грає самого себе.

Читайте також:
Як виглядало пекло. “Іловайський котел” у спогадах бійців

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна