Журналісту Скачку висунули підозру в зазіханні на територіальну цілісність України

 

Проросійський журналіст, автор ресурсу “Антифашист” Володимир Скачко отримав підозру в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України.

Про це 6 березня повідомила прокуратура АР Крим, не назвавши імені підозрюваного. Водночас прес-служба продемонструвала скріншот матеріалу “Референдум в Крыму: не уход, а возвращение” за 16 березня 2014 року авторства Скачка.

5 березня представники прокуратури АРК й працівники Служби безпеки України провели обшук за адресою пропгандиста в рамках розслідування про розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення умисних дій з метою зміни меж території України”

Під час обшуку було виявлено та вилучено низку матеріалів антиукраїнського спрямування, які з 2014 року розповсюджувались в українських та російських ЗМІ, у тому числі і ті, що містять заклики до вчинення дій спрямованих на зміну меж території України та ряд предметів із символікою держави-окупанта, що пропагує окупацію півострова”, – інформує прокуратура АРК.

Особі повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 110 ККУ (умисні дії на зміну меж України і публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, якщо вони вчинені представником влади, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або поєднані з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі).

“Найближчим часом до суду буде спрямовано клопотання про обрання відносно нього запобіжного заходу. Тривають слідчі дії”, – зазначила прес-служба прокуратури АРК.

На сайті прокуратури поширено фото, зроблені під час обшуку у Скачка – символіка з Путіним та ін.

Сам Володимир Скачко заявив проросійському виданню “Страна”, що йому вручили підозру й повістку на допит на 11-ту годину 10 березня.

“Мене звинувачують, що нібито я діяв у змові з керівником “РИА Новости-Украина” Кирилом Вишинським. Хоча короткочасні трудові відносини редактора й журналіста не є змовою, а просто трудовими відносинами. Для того, щоб навісити змову, я йду разом із Вишинським, але навіщо це і кому це потрібно – я не знаю”, – сказав він.

Скачко визнав, що в розпал війни у 2014 році співпрацював із ресурсами “РИА Новости” й “Україна.ру” та писав статті “Референдум у Криму – не відступ, а повернення?” і “Федералізація – шлях порятунку цілісності чи дроблення України?” тощо. За словами Скачка, під час обшуку філолог декількох годин вичитувала його тексти.

Як інформувала “Новинарня“, 6 березня стало відомо, що прокуратура АР Крим направила до Подільського районного суду Києва обвинувальний акт стосовно керівника “РИА Новости-Украина” Кирила Вишинського для розгляду по суті. Громадянин Росії – російський пропагандист обвинувачується у вчиненні ряду злочинів проти основ національної безпеки за ст. 109, 110, 111 (держзрада), а також 161, 263 КК України.

Володимир Скачко відомий як автор численних публікацій на проросійських інтернет-ресурсах у дусі кремлівської пропаганди. Він часто бере участь у ток-шоу на російських телеканалах. До березня 2014 року був головним редактором тижневика “Київський телеграф”.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна