Укроборонпром спростовує нові звинувачення з боку “Bihus.info”. ВІДЕО

 

Державний концерн “Укроборонпром” назвав маніпулятивною інформацію про “відкат” уже колишнього заступника секретаря РНБО, бізнес-партнера президента Порошенка Олега Гладковського у купівлі російських деталей для літаків Ан-26, та заявив, що купував “за оптимальною ціною”.

Про це повідомляє прес-служба держконцерну у відповідь на третю серію розслідування “Bihus.info”.

“Інформація про так зване семикратне підвищення ціни на прилади для Ан-26 є некоректною”, – йдеться в повідомленні ДК.

У концерні розповіли, що за договором з іноземним замовником, на двох літаках мали встановити по три нові висотоміри, виготовлені не пізніше 2015 року. Але в українських авіапідприємств їх нібито не знайшли.

“Єдиною компанією, яка погодилось доставити ці вироби, було ТОВ “Ан-Сервіс”. Їх було перевірено фахівцями ДП “410 завод ЦА” і представниками замовника. Інших фактів імпорту в Україну таких приладів (випуску після 2014 року) офіційно не зафіксовано”, – йдеться в повідомленні.

Концерн відмовився коментувати питання доставки приладів, оскільки “підприємства концерну не надавали послуги з логістики”.

При цьому “Укроборонпром” назвав “категорично некоректним” твердження журналістів щодо вартості товарів “без повного розуміння ними усіх нюансів формування митної вартості”.

“Про оптимальну ціну закупки свідчить те, що країна-замовник придбала ці прилади саме в української сторони, а не безпосередньо у виробника – РФ, яка є її партнером у Митному союзі і могла запропонувати власну ціну”, – пояснили у прес-службі п’ятикратне зростання ціни на висотоміри.

У концерні також додали, що їхній прибуток за цією поставкою був не менше рентабельності усього контракту, а сам контракт мав загальну вартість близько $6 мільйонів і дав роботу “декільком тисячам працівників авіабудівної галузі України”.

Увечері 4 березня вийшла третя серія розслідування команди Дениса Бігуса щодо фінансових зловживань в “Укроборонпромі”. У матеріалі йдеться зокрема про те, що до кількаразової переплати за авіадеталі, отримані через посередників з РФ, був причетний нинішні глава держконцерну Павло Букін.

Як повідомляла “Новинарня“, 25 лютого команда журналістських розслідувань Bihus.Info представила сюжет, у якому стверджується, що Ігор Гладковський, син Олега Гладковського, разом із Віталієм Жуковим та Андрієм Рогозою у 2015-2016 роках через фірми-прокладки поставляли оборонним підприємствам із системи “Укроборонпрому” деталі й комплектуючі контрабандою з Росії, а також деталі з українських військових частин за цінами, завищеними у два-чотири рази. За даними журналістів, обсяг розкрадань становить мінімум 250 млн. грн.

Денис Бігус зазначив, що частиною їхнього розслідування стали матеріали, які на адресу редакції надіслав електронною поштою невідомий відправник. Цей файл зокрема включає листування фігурантів справи.

Автори розслідування стверджують, що до корупційних операцій причетні зокрема заступник секретаря РНБО Олег Гладковський (колишнє прізвище Свинарчук), який раніше був бізнес-партнером Петра Порошенка, екс-керівник “Укрспецекпорту” – голова держконцерну “Укроборонпром” Павло Букін, директори підприємств та інші посадові особи держконцерну.

У програмі також зазначено, що операції організовували через три основні фірми-прокладки, зокрема ТОВ “Оптимумспецдеталь”. Однією з прокладок нібито був завод “Кузня на Рибальському”, що належав на той момент Порошенку.

Ігор Гладковський заявив, що подасть до суду на авторів фільму. Він попросив тимчасово призупинити його повноваження на посаді, і за рішенням Порошенка Гладковський був тимчасово відсторонений.

Бігус пообіцяв наступну частину розслідування щодо Гладковського-старшого.

4 березня президент Петро Порошенко заявив, що підписав указ про звільнення Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони та керівника Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю.

Читайте також:
НАБУ почало розслідування щодо розкрадань в оборонній сфері

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна