В Анкарі відбувся мітинг проти окупації Криму

 

В столиці Туреччини у суботу, 2 березня,  відбувся мітинг, присвячений 5-й річниці незаконної окупації Криму Росією.

У заході взяли участь лідери та представники кримськотатарської та української громад, повідомляє “Укрінформ”.

“Ми зібралися сьогодні в самому серці Анкари, на площі Улус, біля монумента Ататюрку, аби нагадати про те, що сталося у 2014 році, коли Росія здійснила незаконне захоплення Криму. Тут здебільшого присутні представники кримськотатарської діаспори, і ми рішуче протестуємо проти дій Росії та виступаємо за деокупацію півострова”, — сказав у своєму виступі представник кримськотатарської спільноти Анкари, член товариства культури та взаємодопомоги кримських татар Тунджер Калкай.

Учасники мітингу також нагадали про порушення Росією прав людини в окупованому Криму.

“5 років тому Росія прийшла на нашу землю зі зброєю в руках. Кримськотатарські органи самоврядування були визнані поза законом, що є прямим порушенням прав корінного народу Криму… Дії Росії на півострові нині сповнені утисків, незаконних дій та порушення прав людини стосовно кримських татар та інших народів”, — наголошувалося у виступах.

“З кожним роком такі акції збирають все більше учасників, адже все більше людей по всьому світу, які не пов’язані із Кримом, дізнаються про анексію півострова, усвідомлюють, що безпека Криму й України – це безпека всієї Європи”, — заявила Ріана Тейфукова, представниця кримськотатарського молодіжного руху, докторант факультету міжнародних відносин університету Газі.

Як відомо, 26 лютого акція протесту проти окупації Криму відбулася в Анталії.

Читайте також:
Ми не можемо й не будемо ігнорувати російську агресію в Україні, – МЗС Великої Британії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна