КС скасував кримінальну статтю про незаконне збагачення, – ЗМІ

 

Конституційний Суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення.

Про це повідомляє інтернет-видання “Українська правда” з посиланням на “чотири незалежні одне від одного джерела”.

Суд вирішив, що положення статті не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості.

Зокрема, стаття про незаконне збагачення нібито зобов’язує самого підозрюваного довести законність його статків. Тоді як законодавство покладає тягар доведення винятково на обвинувачення.

Подання до КС щодо статті ККУ про незаконне збагачення ще 12 грудня 2017 року внесли 59 народних депутатів. Їхні інтереси в суді представляв в.о. голови Регламентного комітету Павло Пинзеник (фракція “Народний фронт”).
Підписи під поданням також поставили Дмитро Колєсніков та Ігор Шурма від “Опозиційного блоку”, Максим Поляков і Євген Дейдей від “Народного фронту”, Антон Кіссе із групи “Відродження” та інші.

Засідання Конституційного Суду відбулося 26 лютого. За словами адвоката, який представляв депутатів у суді, рішення має бути оприлюднене 27 лютого.

Як відомо, кримінальну відповідальність за незаконне збагачення в Україні запровадили у 2015 році. Це було однією з вимог Євросоюзу на виконання Плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов’язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом. Найважче передбачене покарання – позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.
Національне антикорупційне бюро розслідує півсотні кримінальних проваджень за статтею 368-2. Підозру за цією статтею повідомили екс-в.о. голови Державної фіскальної служби Мирославу Продану, міністру інфраструктури Володимиру Омеляну, прокурорам Дмитру Сусу та АТО Костянтину Кулику. Крім того, справи про можливе незаконне збагачення відкриті стосовно лідера Радикальної партії Олега Ляшка, заступника голови Служби безпеки Павла Демчини та ін.

Читайте також:
Прокурора АТО Кулика, якого підозрюють у незаконному збагаченні, перевели в Генпрокуратуру

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна