У Греції умовно звільнені 30 громадян України, 168 – підсудні й ув’язнені, – Денисова

 

У Греції 30 умовно звільнених громадян України зобов’язані не покидати країну.
Про це 21 лютого повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова.

Вона в Афінах зустрілася з головою парламентської групи дружби “Греція-Україна” Атанасіосом Атанасіу. “Обговорили питання українських ув’язнених моряків у Греції. Зокрема, пропозицію української сторони укласти двосторонню угоду про нагляд за умовно засудженими або умовно звільненими правопорушниками”, – розповіла омбудсмен у “Фейсбуці”.

“За останньою інформацією, 30 громадян України уже умовно достроково звільнені, але зобов’язані проживати на території Греції і постійно з’являтися до органів поліції. Для проживання та життєзабезпечення українцям необхідні кошти, які вони фактично не можуть заробити”, – зазначила Денисова, додавши, що “влаштуватися на роботу за таких обставин не можливо”.

Омбудсмен зазначила, що наразі між двома країнами тривають перемовини щодо можливості укладення такої угоди.

“Це дозволить громадянам України повернутися додому. Звісно на них покладатиметься обов’язок періодично з’являтися до консульської установи Грецької Республіки”, – поінформувала Денисова.

“Зазначила про існуючий мовний бар’єр. Коли українці під час затримання грецькими правоохоронними органами не розуміють, які документи підписують. А в подальшому це впливає на термін їхнього ув’язнення”, – додала омбудсмен.

Також вона повідомила голові парламентської групи дружби “Греція-Україна” про підписаний 21 лютого з омбудсменом Греції меморандум про співпрацю, який спрямовано на дотримання гуманітарних прав громадян України та Греції.

“Сподіваюся, що погодження угоди грецькими компетентними органами відбудеться найближчим часом”, – підсумувала Людмила Денисова.

Цього ж дня вона сповістила, що наразі допомоги потребують 168 українців, котрі очікують вироків або засуджені в Греції.

Як відомо, велика кількість моряків – громадян України – арештовані в Греції за перевезення нелегальних мігрантів. Деякі з них засуджені до 180 років позбавлення волі, як музикант гурту “Перкалаба” .

Читайте також:
У Греції й Італії арештовані 250 українських моряків, – МЗС

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.