Клімкін розповів про моніторинг, що планують вести під час проходу українських суден Керченською протокою

 

Україна планує новий прохід кораблів через Керченську протоку, тому здійснює підготовку до цього, зокрема, з міжнародними партнерами.

За словами очільника МЗС Павла Клімкіна, ВМСУ, ймовірно, вийде “здивувати Росію”.

Про це він сказав у інтерв’ю виданню “Цензор.Нет”.

Присутність іноземних спостерігачів безпосередньо на борту кораблів, за словами міністра закордонних справ, малоймовірна, але міжнародне спостереження буде. Зокрема, перемовини про моніторингову місію МЗС веде з Німеччиною та Францією.

“Зараз ми проробляємо можливості моніторингу і з моря, і з повітря, і вочевидь, з космосу. Ефективний моніторинг буде працювати, тільки коли скомбінувати ці методи”, — наголосив Клімкін.

Другим важливим фактором дипломат назвав контекст присутності військово-морських сил наших друзів у Чорному морі.

“Тут є, звичайно, свої нюанси, пов’язані з конвенцією Монтрьо, але ми маємо ідеї, як це здійснити в рамках міжнародного права. Є ідеї стосовно купівлі або лізингу військових кораблів, спільної роботи екіпажів. Так що всі опції ми обговорюємо. Я сподіваюся, що нам вдасться здивувати Росію”, — сказав міністр закордонних справ України.

Читайте також:
Денисова була змушена перестріти Москалькову в коридорі парламенту Греції, щоби поговорити про полонених

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.