Затриманим біля Подільського райуправління поліції інкримінують порушення громадського порядку, – адвокати

 

Активістам, затриманим 9 лютого в Києві, біля Подільського райуправління поліції, інкримінується порушення громадського порядку та опір представникам влади.

Про це заявляють адвокати Віктор Мороз і Масі Найєм, передає “Інтерфакс-Україна”.

Як повідомляється, 22 активістам, які були затримані, інкримінують порушення громадського порядку за попередньою змовою, опір представникам влади, а також використання предмета, схожого на газовий балончик.

“Тут не йде мова про захоплення будівлі”, — сказав Мороз.

За словами Найєма, те, що сталося не можна назвати захопленням. “Всі стояли перед будівлею, в фойє, якщо би вони хотіли захопити вони би пішли далі”, — пояснив він.

Раніше Масі Найєм заявив, що речі активістів вилучили не на підставі протоколів обшуку, а газові балончики були вилучені без відповідних документів.

Під час проведення акції “Хто замовив Катю Гандзюк” на Контрактовій площі в Києві 9 лютого було затримано 15 осіб.

У поліції повідомили, що групу активістів було затримано для попередження провокацій, адже “молоді люди були з прикритими обличчями. Їх доставили в управління поліції для встановлення анкетних даних та надання пояснень”.
Зі слів співробітників поліції, у затриманих виявили зеленку, ножі, газові балончики і пістолет. Згодом усіх затриманих відпустили.

“Чому ми носимо ножі та газові балончики? За останні рік понад 50 кейсів нападів на активістів . Ми по всіх справах бачимо повний саботаж. Я особисто завжди ношу з собою ніж або балончик. І я розумію, що не дай Боже, якщо на мене будуть нападати, я можу сподіватися тільки на себе. Якщо це мені допоможе зберегти життя і здоров’я, то я буду носити”, — розповів громадський діяч, засновник фонду “Народний тил” Роман Сініцин.

Разом з тим, Сініцин заявив, що через його публікації в соцмережі зареєстровано кримінальне провадження. Він повідомив, що очікує обшуків найближчим часом.

“Вже зареєстровано провадження за фактом нібито погроз співробітникам поліції і їх сім’ям через публікації у Facebook. Оперативно було відкрито кримінальну справу. Я не виключаю, що сьогодні – завтра будуть проведені певні обшуки. Це виглядає дуже дивно. Ми розцінюємо це як спробу тиску”, — додав він.

“Зараз відбуваються дивні події. Керівництво поліції стверджує, що повинно було бути два мітинги. Хлопці справді йшли на акцію і повинні були тримати банер. Але затримали чомусь тільки їх. Мені сказали співробітники поліції, що у них є команда затримувати тільки “малих”, — розповів він.

Як інформувала “Новинарня“, 9 лютого поліція затримала близько 40 учасників акції “Хто замовив Катю Гандзюк?”, а також їхніх прибічників-праворадикалів, які вимагали правоохоронців віддати вилучені речі в Подільському райвідділі НП. Сутички в приміщенні супроводжувалися застосуванням сльозогінного газу.
Надалі під час час нападу спецпризначенців на протестувальників біля відділку поліцейські нецензурно лаялися та кричали: “Ложись, бендера!” Один із них бив затриманих активістів “С14” ногою й кулаками. Від удару співробітика поліції в щелепу постраждала також журналістка “5-го каналу”.
10 лютого керівник поліції Києва Андрій Крищенко та Нацполіції – Сергій Князєв сказали, що вибачаються за правоохоронця, який кричав про “бендеру”.

Відео. Таймінг побиття ногами – 5:50

Читайте також:
Справа Гандзюк як подразник виборчої кампанії: затримання, побиття, вибачення та інше “***дство”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна