Нова гонка озброєнь: Трамп пообіцяв перевершити Росію й Китай

 

Президент США Дональд Трамп попередив Китай і Росію, що Сполучені Штати перевершать їх у гонці озброєнь у разі відсутності домовленості про укладання нового ракетного договору.

Про це глава Білого дому заявив у вівторок, 5 лютого, у щорічному виступі з промовою “Про стан держави” (State of the Union) перед обома палатами Конгресу США.

Як передає BBC, Трамп нагадав, що в 1987 році Сполучені Штати уклали угоду з Росією, домовившись обмежити і скоротити ракетний потенціал обох країн.

“Хоча ми виконували договір до букви, Росія неодноразово порушувала його умови. Це відбувається впродовж багатьох років. Саме з цієї причини я оголосив, що Сполучені Штати офіційно виходять з Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД)”, – наголосив Трамп.

“Ми дійсно не мали вибору. Можливо ми можемо вести переговори щодо іншого договору, включивши Китай та інших, або, можливо, не можемо – в такому випадку ми набагато більше витрачатимемо [на оборону] і перевершимо в нововведеннях усіх інших”, – заявив президент США.

Як повідомляла “Новинарня“, раніше президент США Дональд Трамп оголосив, що 2 лютого США почнуть шестимісячний період виходу з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД). Глава Білого дому заявив, що не допустить, щоб ядерний потенціал Росії переважав потенціал цивілізованого світу.

Договір був укладений 1987 року та покликаний сприяти обороні США і їхніх союзників у Європі і на Далекому Сході. Він забороняє США та Росії зберігати, виробляти й випробовувати балістичні й крилаті ракети наземного базування з радіусом дії від 500 до 5500 км, а також їх випробування та розгортання.
За підсумками угоди СРСР знищив 1846 таких ракетних комплексів, США – 846.

4 грудня 2018 року держсекретар США Майк Помпео заявив, що США висунули Росії 60-денний ультиматум на відновлення виконання ДРСМД. За його словами, серед різних порушень, які Росія здійснювала впродовж багатьох років, – розробка і випробування з середини 2000-х років нової ракетної системи РФ “Новатор 9М729”, яка дозволяє запускати крилаті ракети на надмірні відстані, заборонені договором.
У Сполучених Штатах дійшли до висновку, що Росія істотно порушує цей договір, і вирішили припинити свої зобов’язання за ДРСМД як засіб захисту у відповідь на дії РФ.

2 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив, що відповідь Росії на вихід США з Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД) буде дзеркальною, і Москва також призупиняє свою участь у договорі.

Читайте також:
Я дав Україні зброю й протитанкові ракети,
а Обама послав подушки та ковдри, — Трамп

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна