Глава ПЦУ Епіфаній планує лавки у храмах і не гримає за відсутність хусток

 

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній (Думенко) заявив, що в майбутньому в українських православних храмах, як і в грецьких чи болгарських, можуть з’явитися лави для сидіння, а також що не слід забороняти появу в церкві жінок без головних уборів.

Як передає “Новинарня“, про це глава помісної Української православної церкви заявив 2 лютого в інтерв’ю “Радіо Свобода”, напередодні своєї інтронізації та 40-річчя.

“Звичайно, що православна церква не проти лавок у храмах. Але якщо ми візьмемо Михайлівський золотоверхий собор чи інший у центрі Києва храм, якщо ми розмістимо лавки чи стільці, то це автоматично зменшить вдвічі або втричі місткість собору. У Михайлівському золотоверхому монастирі біля стін є лавки, ми поставили лавки для тих людей, які мають у цьому потребу. Наприклад, люди похилого віку, хворі, інваліди мають можливість піти до храму і сидіти. Це не буде проблемою, коли буде вирішене питання в мегаполісах відповідної кількості храмів. У селах це простіше. Якщо там відвідує храм певна кількість людей”, – пояснив митрополит Київський.

“…Навіть в інших помісних православних церквах, (…) коли ми заходимо до храму, то бачимо лавки. І там навіть є іменні місця. Тобто кожен парафіянин має своє постійне місце в храмі. Я думаю, що в майбутньому це не буде проблемою і для нас, коли буде вирішене питання в мегаполісах відповідної кількості храмів”, – сказав Епіфаній.

На запитання, що в Європі жінкам можна заходити до храму без хустки, і якби такий дозвіл був в Україні, це було б залученням молодих людей до церкви, митрополит заявив: “У нас, православних, є певні принципи. А особливо у старшого покоління, яке робить різкі зауваження молодим людям, які вперше відвідують храм. Я завжди говорив і буду говорити про те, що цього не можна робити. Я намагаюся це викорінювати. Чому? Людину не потрібно зустрічати по зовнішньому вигляду. Ми повинні прийняти її з любов’ю. Вона сама прийде до усвідомлення, що в такому вигляді не можна відвідувати храм”.

Також він заявив, що “ми будемо приділяти особливу увагу молоді”.

“У нас є певні напрацювання, існувало Синодальне управління у справах молоді, але цього недостатньо. Зараз ми поглибимо вже в Православній церкві України наше бачення щодо того, як залучати молодь до церкви. Бо, на жаль, ми бачимо, що молодь не прийде до церкви, її треба залучати, зацікавлювати. Це і різноманітні табори, які ми проводили і продовжуватимемо, недільні школи. Це мають бути сучасні заходи, бо старими засобами ми не зможемо цього зробити. Молодь настільки прогресивна і сучасні технології настільки «крадуть» її від нас, що ми повинні запропонувати щось, щоб вони відірвалися від планшета і телефона”, – зауважив глава ПЦУ.

“Звичайно, церква повинна бути присутня і в соцмережах, ми над цим будемо працювати. Але водночас, ми повинні їх звідти «виривати». Церква має бути таким острівцем, який повинен нагадувати і про духовну складову життя”, – сказав Епіфаній.

При цьому він визнав, що його Facebook і Twitter веде священнослужитель – отець Іван.

“Я і сам дивлюся, але технічно сторінки наповнює священик-секретар”, – уточнив глава церкви.

Епіфаній із посмішкою заперечив, що ходить у патріархії в джинсах, додавши, що віддає перевагу “стриманому” одягу.

На запитання про сніданок – відповів, що їв лише бутерброд.

“Я не вибагливий. Бо немає навіть можливості до цього. Чому? У мене немає кухаря. У мене немає навіть відповідної кухні. Я харчуюся якщо не у Видубицькому монастирі, то в монастирській трапезній. Якщо тут в Михайлівському монастирі, то в академічній трапезній разом зі студентами. Мені не готують окремо”, – сказав блаженіший.

Читайте також:
“На інтронізації митрополита Епіфанія будуть монахи з Афону. Це легітимізація ПЦУ”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна