Українці стали менше довіряти результатам соцопитувань, – КМІС

 

За даними нещодавнього дослідження від Київського міжнародного інституту соціології, 43% опитаних довіряють даним соціологічних організацій, що вже давно працюють, 20% відсотків – не довіряють, інші не мають думки з цього приводу.

Як зазначає у звіті директор КМІСу Володимир Паніотто, рівень довіри до соціологічних опитувань  знизився за останній рік на 4 відсотки (у 2017 році складав 47%, а в 2018-му – 43%).

Зокрема дослідження показало, що рівень довіри до результатів соціологічних опитувань організацій, що вже давно працюють та публікують результаті своїх досліджень, серед населення України за 11 років спочатку суттєво підвищився (із 36% у 2002 до 47% у 2004), а потім залишався більш-менш стабільним з деякими коливаннями.

До слова, рівень довіри до соціологічних досліджень дещо більше у жінок, ніж у чоловіків (46% проти 40%)

За віком, найвищий рівень довіри до соціологічних досліджень у людей 30-39 та 50-59 вікових категорій (однаково 46%).

Найнижчий рівень довіри у людей віком 40-49 років (38%) та у людей похилого віку 70+ (39%).

“Приблизно можна сказати, що за рівнем довіри соціологи поступаються волонтерам та церкві (можливо, і армії),  але випереджають інші соціальні інституції і групи (зокрема, ЗМІ, та владні структури).  На жаль, за останній рік довіра до соціологічних організацій, яка була стабільна протягом 10 років, статистично значуще знизилася”, – говорить Володимир Паніотто.

Соціологи пов’язують таку тенденцію з виборами, з все більш широким вживанням у виборчій кампанії брудних технологій, з використанням фейкових даних, появою псевдосоціологічних компаній, недобросовісною критикою професійних компаній тими, хто вважає оприлюднені дані невигідними для своєї політичної сили.

Київський міжнародний інститут соціології з 26 жовтня по 04 листопада 2018 року провів власне опитування громадської думки. Опитування проводилося у 110 населених пунктах (PSU) в усіх областях України, окрім Автономної Республіки Крим, за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років. Методом інтерв’ю опитано 2043 респондентів.

Опитування у Луганській і Донецькій областях проводилося лише на підконтрольній українською владою території, вибірка  репрезентативна для населення України віком від 18 років..

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0.95 і за дизайн-ефекту 1.5) не перевищує: 3.3% для показників близьких до 50%, 2,8% — для показників близьких до 25%, 2,0% — для показників близьких до 10%, 1,4% — для показників близьких до 5%.

Читайте також:
Рейтинги грудня: шанс на другий тур мають п’ять кандидатів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна