СІЗО в Україні заповнені на 95% і майже всі не відповідають нормам

 

Слідчі ізолятори в Україні заповнені на 95% і майже всі не відповідають нормам, які є в Європі.

Про це повідомляє “Радіо Свобода” з посиланням на заступника міністра юстиції Дениса Чернишова.

Зазначається, що на пенітенціарну систему в 2018 році було витрачено 6,8 млрд. грн., проте, за словами Чернишова, фінансування на разі недостатньо, на багато речей виділялося 50-51% від потреб, на оплату комунально-побутових послуг — 64%.

При цьому СІЗО в Україні заповнені на 95%, а візуально умови в СІЗО практично не змінилися — чиновники з 2016 року працювали більше над структурними змінами.

“Майже всі слідчі ізолятори в Україні не відповідають нормам, які є в Європі. СІЗО заповнені на 95%, це майже вже під краї. У нас слідчі ізолятори — це навіть не радянський спадок, у нас старе приміщення слідчого ізолятора — це Львівське СІЗО (Бригідки) — будівля 1614 року”, — розповів Чернишов.

Нагадаємо, що раніше Європейський комітет з питань запобігання катуванню чи нелюдському поводженню з в’язнями закликав українську владу невідкладно вжити заходів щодо покращення умов утримання в’язнів.

Члени комітету зазначили, що більшість відвіданих установ позбавлення волі вразили “поганими, а часом навіть жахливими умовами”.

Особливо місія “відзначила” в’язниці і СІЗО у Києві та Львові.

У звіті зазначається, що ситуація у київських СІЗО після попередньої перевірки у 2016 році навіть погіршилася і умови утримання там можна вважати нелюдськими та принизливими.

Перевіряючі розкритикували випадки насилля серед в’язнів, виною яких, на їхню думку, є недостатня укомплектованість закладів персоналом.

Читайте також:
Інспектор Київського СІЗО носив ув’язненим коноплю та метадон

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна