Росія не пустила українського консула до політв’язня, який терміново потребує меддопомоги

 

Росія відмовила українському консулу у візиті до політв’язня Кремля Павла Гриба.

Про це у середу, 30 січня, повідомили у прес-службі Міністерства закордонних справ.

У відомстві запевняють, що таким чином Росія порушує міжнародні зобов’язання, зокрема право консулів відвідувати громадян своїх країн в місцях їх тримання під вартою.

МЗС розцінює такий крок як грубе порушення Російською Федерацією своїх міжнародних зобов’язань, зокрема, положень Консульської конвенції між Україною та Росією, що передбачають право консулів України на відвідання громадян України в місцях їх тримання під вартою на території РФ.

Нагадаємо, що за словами Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денисової, політичний в’язень Павло Гриб потребує негайної операції на серці, стан здоров’я політв’язня надкритичний.

Як повідомляла “Новинарня“, 28 серпня 2017 року член громадської ради Державної прикордонної служби України, колишній офіцер ДПСУ Ігор Гриб заявив про зникнення свого 19-річного сина.

За його словами, 24 серпня Павло поїхав до білоруського Гомеля на зустріч з дівчиною, з якою познайомився і спілкувався тільки у соціальних мережах. Дівчина ж мала приїхати на зустріч з Росії, із Сочі.

У Гомелі батько з’ясував, що Павло перебуває в розшуку за ст. 205 Кримінального кодексу РФ (терористичний акт), а ініціатором розшуку є ФСБ РФ по Краснодарському краю (Сочі).

Пізніше сам Павло розповів, що на автостанції Гомеля його викрали невідомі в цивільному і передали іншим невідомим людям у лісі. Більше доби його тримали в приміщенні без вікон, після чого відвезли в Смоленську область РФ, де оформили арешт за російськими законами.

7 вересня стало відомо, що Павло утримується у слідчому ізоляторі № 5 в Краснодарі.
Суд у Краснодарі постановив заарештувати Павла до 17 жовтня.

Влада Росії намагається звинуватити його в тому, що він планував теракт на шкільній лінійці в Сочі.

15 вересня у МЗС повідомили, що Гриба перевели зі слідчого ізолятора до медичної установи. 16 вересня його повернули до слідчого ізолятора.

Хлопець має важку вроджену хворобу – портальну гіпертензію, кавернозну трансформацію воротної вени – та потребує щоденного специфічного лікування. Він заявляв, що не отримує призначених йому ліків і турбується про своє здоров’я.

11 жовтня до хлопця не допустили українських лікарів.

18 жовтня арешт Гриба продовжили до 4 січня 2018 року. А надалі – до 4 березня, потім – до 4 липня і далі.

У грудні 2018 року адвокат Гриба Марина Дубравіна заявила, що Павло практично втратив зір, у нього погіршилася пам’ять.

Читайте також:
“Били і знімали на відео”. Політв’язень Гриб розповів, як ФСБ затримувала його і Білорусі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна