Рушник національної єдності вирушає у тур з нагоди 100-річчя Соборності України

 

У дзвіниці Успенського собору Національного Києво-Печерського заповідника презентували Рушник національної єдності.

Про це повідомляє “Укрінформ”.

Саме із столиці розпочнеться культурно-мистецька та соціально-політична акція “Рушник національної єдності — соборна Україна”.

“Презентація Рушника відбуватиметься впродовж усього 2019 року в кожній області України. Із лаври Рушник національної єдності вирушає в усі куточки — і туди, де він вишивався, і де не вишивався. Тому що люди бачили Рушник тільки частинками, а цілого твору не бачили”, — сказала автор створення рушника Тамара Степаненко.

Вона додала, що тур стартує з лаври і Рушник можна побачити тут до початку подорожі впродовж 10-12 днів.

Уже складено графік, і в лютому Рушник вирушить у путь.

“Є кілька варіантів продовження туру, зокрема нас запрошують у Кам’янець-Подільський і на звільнені території сходу України”, — уточнила Степаненко.

Рушник вишивали понад півтори тисячі людей впродовж двох років – 2007-го і 2008-го. Довжина виробу сягає дев’яти метрів.

У Рушнику закодовано минуле, сьогодення і майбуття України. Минуле — це Трипільська культура, Київська Русь, Козаччина. Сьогодення — Дерево життя, на якому 27 неповторних квіточок, що символізують адміністративно-територіальний поділ України. Майбуття — наш Герб, наші зорі. Розробляла унікальний узор ціла бригада черкаських майстринь, до них долучилися науковці, і кожна квітка на Рушнику затверджена художньою радою.

Читайте також:
УІНП до 100-річчя Соборності презентував гру для смартфонів. ЛІНК

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна