“Жовті жилети” вирішили йти на вибори у Європарламент

 

Представники протестного французького руху “жовтих жилетів” оголосили про намір виставити кандидатів на виборах до Європейського парламенту, які відбудуться у травні 2019 року.

Як повідомляє Euractiv, до групи кандидатів входять наразі десять осіб у віці від 29 до 53 років. Серед них є водій автонавантажувача, домогосподарка та директор з продажів.

Список очолить Інгрід Левавазьє, яка сама виховує двох дітей і працює доглядальницею у Нормандії. Нещодавно вона відкинула пропозицію стати коментатором телеканалу BFM після отримання погроз від інших представників “жовтих жилетів”, які ставляться до провідних медіа з підозрою.

Прес-секретар групи Айк Шахінян заявив, що загалом будуть представлені 79 кандидатів. Решта 69 будуть обрані на внутрішньому голосуванні до середини лютого.

Опубліковане в середу опитування показало, що “жовті жилети”, які почали антиурядові акції протестів в середині грудня, можуть отримали 13% голосів на виборах до ЄП у Франції.

Соціологи вважають, що участь “жовтих жилетів” у виборах може відтягнути голоси у праворадикальної партії Марін Ле Пен.

Читайте також:
Уряд Франції посилить відповідальність за деструктивні дії “жовтих жилетів”

Нагадаємо, протести “жовтих жилетів” у Франції почалися 17 листопада. На акції вийшли водії, незгодні з підвищенням податку на пальне. Хоча французька влада пішла на поступки і скасувала заплановане підвищення податку на паливо, а також підвищення цін на електрику та газ, протестувальники розширили коло вимог – починаючи від підвищення зарплат, зменшення податків і завершуючи вимогою відставки президента. Протести супроводжуються сутичками з поліцією й погромами магазинів, кав’ярень тощо.
У відповідь на протести президент Франції Еммануель Макрон 10 грудня оголосив низку заходів щодо поліпшення соціально-економічного становища.

Читайте також:
Наївно думати, що “жовті жилети” у Франції інспіровані Кремлем, – Єрмоленко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна