В анексованому Криму окупанти зривають вистави кримськотатарського театру

 

У 2018 році в окупованому Росією Криму спостерігалася нова форма тиску на кримських татар — наступ на їх культурну ідентичність.

Про це в своєму звіті розповів член Меджлісу кримськотатарського народу, керівник Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв, повідомляє “Укрінформ”.

“У серпні в Криму звільнили художнього керівника і режисера Кримськотатарського академічного музично-драматичного театру, заслуженого діяча мистецтв України Бєляла Бєлялова. На знак протесту проти цього звільнення з театру звільнилася і частина трупи, яка згодом створила свій незалежний театр “Алтин бешик” (“Золота колиска”)”, — сказав Барієв.

Однак, за його словами, “влада” не дає новому театру працювати і виступати перед глядачами.

“У грудні 2018 року учасники трупи нового театру намагалися виступити зі своєю прем’єрною виставою перед глядачами, але окупаційна влада всіляко перешкоджала прем’єрі і зривала її, незважаючи на те, що людям вже було продано квитки”, — розповів член Меджлісу.

Також правозахисна організація “Кримськотатарський ресурсний центр”, яка працює в Києві, у доповіді про ситауцію з правами людини в Криму поінформувала, що 2018 року, на відміну від 2017-го, крім переслідування активістів і віруючих-мусульман, фіксувалися незаконні обшуки й арешти кримськотатарських підприємців, які організовують культурні, освітні та спортивні проекти, “що сприяють незалежній самоорганізації кримських татар”.

Читайте також:
Стан здоров’я політв’язня Бекірова різко погіршився, — Чубаров

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна