В ПАРЄ можуть визнати за українськими моряками статус військовополонених

 

Представники української делегації та низки інших держава внесли поправку до резолюції щодо Азову про визнання за українськими моряками статусу військовополонених.

Пропонується внести до тексту резолюції фразу про те, що медична, консульська та юридична допомога має надаватися їм “як для військовополонених, як передбачено відповідними нормами міжнародного права”, передає УП.

У разі ухвалення цієї поправки резолюція ПАРЄ стане першим міжнародним визнанням статусу військовополонених за екіпажем захоплених росіянами українських військових кораблів.

“Формулювання поправки було узгоджене з українськими дипломатами та з російським адвокатом затриманих українців Миколою Полозовим“, — зазначив народний депутат Олексій Гончаренко, який є першим автором поправки.

Полозов, який перебуває у Страсбурзі, підтвердив юридичну важливість цього визнання.

“Треба називати речі своїми іменами. Військовополонених – військовополоненими, військові дії – військовими діями, а країну-агресора – агресором. Резолюція, якщо буду ухвалена у цьому вигляді, вперше назве речі своїми іменами. І якщо цього не зробити – Кремль піде далі”, – уточнив юрист.

Сестра одного з полонених, капітана 2-го рангу Дениса Гриценка, Ольга Гриценко, повідомила журналістам про призначену на середу, 23 січня, зустріч у Страсбурзі з доповідачем по “азовській резолюції”, німецьким депутатом Андреасом Ніком, під час якої вона спробує переконати політика у потребі підтримати цю поправку.

Як відомо, Парламентська асамблея Ради Європи у четвер, 24 січня, проведе дебати зі схваленням резолюції про наслідки морської агресії Росії проти України.

Розгляд питання у форматі “термінових дебатів” відбудеться у першій половині дня.

Раніше Бюро ПАРЄ підкоректувало формулювання і відмовилося від згадок про “зрив мирного процесу” у назві майбутнього рішення асамблеї.

Натомість документ матиме назву “Зростання напруження навколо Азову та Керченської протоки і загрози для європейської безпеки”.

Читайте також:
Росія “ввімкнула задню” в питанні міжнародних спостерігачів у Керченській затоці

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна