У пожежі на двох танкерах в Керченській протоці загинуло щонайменше 11 моряків. ОНОВЛЕНО

 

Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу за фактом загибелі людей внаслідок пожежі на танкерах біля берегів Криму 21 січня.
За інформацією прес-служби Федерального агентства морського і річкового транспорту РФ, жертвами пожежі на двох суднах в районі Керченської протоки стали щонайменше 11 осіб.

Кримінальну справу порушено за статтею “заподіяння смерті з необережності”, повідомляє Крим. Реалії з посиланням на прес-службу Південного слідчого управління на транспорті СК Росії.

Керівник управління разом зі слідчими і криміналістами виїхав на місце події.

“Підняті тіла 11 загиблих, за уточненими даними ще 12 підняті живими”, – зазначається в офіційних повідомленнях.

Водночас джерело російської агенції “Інтерфакс” у службах морського пошуку і порятунку додало, що крім того, швидше за все, загинули ще як мінімум троє моряків. “Під воду пішли ще три тіла, їх не встигли підняти”, – зазначило джерело.

Як писала “Новинарня“, пожежа спалахнула на борту танкерів “Канді” (за уточненою інформацією, його нова назва – VENICE) і “Маестро” (MAESTRO), які ходять під прапором Танзанії.
Під час інциденту вони перебували в нейтральних водах – приблизно за 15 морських миль від мису Такіль.

За попередньою інформацією, в екіпажі двох суден був 31 моряк.
На борту судна VENICE перебувало 17 осіб, з них 9 – громадяни Туреччини, 8 – громадяни Індії. На борту судна MAESTRO перебували 14 осіб: 7 громадян Туреччини і 7 громадян Індії.

Як зазначив представник Федерального агентства морського і річкового транспорту РФ, імовірно, пожежа сталася під час перевалки палива на одному з постраждалих танкерів.

“Ми отримали інформацію від кораблів, які проходили повз, що на одному з двох суден, які стояли поруч, мабуть, йшла перевалка палива, стався хлопок зі спалахом. Спочатку пожежа на одному судні стала помітною, потім перекинулась на друге”, – сказав представник відомства.

У його прес-службі додали, що “не отримали сигналу ні від одного з двох капітанів”.

“За попередніми даними, люди стрибали за борт”, – сказав співрозмовник агентства.

Імовірно, під час передачі палива із судна на судно моряки огли порушити техніку безпеки.

Як стверджує директор “Кримських морських портів” на окупованому півострові Олексій Волков, пожежа не вплинула на рух по Керч-Єнікальському каналу, де стався інцидент.

“У нас все добре, ситуація сталася за межами 12-мильної зони в Чорному морі, поза юрисдикцією РФ. Це не може вплинути на судноплавство, працюємо в звичайному режимі”, – запевнив він.

ОНОВЛЕНО. Газові танкери “MAESTRO” та “VENICE”, які зайнялися у районі Керченської протоки, задіяні до незаконних поставок газу в Сирію, починаючи з 2016 року.

Про це повідомляє Міністерство з питань тимчасово окупованих територій (МінТОТ) з посиланням на дані Офісу з питань контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC).

“За наявною інформацією, два газові танкери MAESTRO (рік будівництва – 1990) VENICE (попередня назва CANDY, рік будівництва – 1992) під прапорами Танзанії зайнялися. Наразі відомо, що аварія сталася під час перевантаження між суднами на морі методом «ship to ship transfers» в районі Керченської протоки”, – зазначається в повідомленні.

У МінТОТ додають, що “за даними міжнародних моніторингових систем газовий танкер VENICE (CANDY) вийшов із російського порту «Темрюк» 20 січня, однак на момент аварії на судні не працювала система AIS (Automatic Identification System).
Те ж саме спостерігалося і на танкері MAESTRO – остання інформація про судно зафіксована AIS 9 січня 2019 року”.

“Такі дії іноземних компаній, причетних до морських перевезень, спрямовані на уникнення відповідальності з боку українського законодавства, а також намагання не потрапити до списку компаній-порушників, до яких можуть застосовуватись міжнародно-правові санкції”, – наголошують у Міністерстві.

Відповідно до Міжнародної конвенції з охорони людського життя на морі (1974 року), AIS має бути завжди увімкнена під час експлуатації судна (під час рейсу або на рейді). AIS є одним з основних елементів системи моніторингу суден не тільки в прибережній зоні, а й далеко за її межами, оскільки використовує супутникові системи зв’язку. Передбачено також використання AIS під час лоцманської проводки суден, передачі повідомлень з безпеки мореплавства.

Ця система надає можливість не тільки вчасно реагувати на аварії суден та надавати допомогу потерпілим, а й відслідковувати порушення руху суден і незаконний перетин кордонів.

“Наразі важко встановити походження газу, який перевозився, однак за наявною інформацією судна VENICE та MAESTRO залучались до поставок газу, видобутого як з українського шельфу, так і з інших країн. Вказані судна раніше заходили до закритих портів тимчасово окупованого Криму та є порушниками режиму тимчасово окупованих територій”, – наголошується в повідомленні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна