Тереза Мей представила “план В” щодо Brexit

 

Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей у понеділок, 21 січня, представила в парламенті так званий “план В” виходу країни з Європейського Союзу.

Як інформує ВВС, Мей пропонує поновити переговори стосовно прикордонного контролю між Ірландією та Північною Ірландією. Додатково прем’єр хоче залучити до перемовин представників північно-ірландської Демократичної юніоністської партії (DUP) і представити результат цих дискусій в ЄС.

Голосування стосовно нового плану має відбутися через тиждень, 29 січня.

Навіть якщо голосування провалиться, Мей виключає варіант проведення повторного референдуму чи перенесення терміну виходу країни з Євросоюзу, а також свою відставку чи позачергові парламентські вибори.

Нагадаємо, Велика Британія в будь-якому випадку має вийти з Євросоюзу 29 березня. За Brexit 52% британців проголосували на референдумі 23 червня 2016 року. Уряд відкинув пропозиції щодо повторного референдуму.

У листопаді 2018 року уряд Терези Мей погодив угоду з Брюсселем, яка встановлює, що Британія вийде з ЄС у березні 2019 року, однак цей документ повинен був затвердити Британський парламент. Кабінет Мей підготував проект угоди. Але 15 січня Палата громад Великої Британії не підтримала запропонований Терезою Мей план “Брекзіту”. Лейбористи, ліберальні демократи, Демократична юніоністська партія й деякі депутати з Консервативної партії, до якої належить і Мей, виступили проти такого варіанту угоди. Водночас наступного дня парламент провалив голосування і щодо недовіри уряду Мей.

Одним із каменів спотикання у процесі “Брекзіту” є питання митного кордону між Північною Ірландією, що належить до Великої Британії, та членом ЄС Ірландією. Європейський Союз наполягає, щоб він проходив по Ірландському морю. Британія заперечує, оскільки відповідне рішення “відріже” Ольстер від основної частини королівства.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна